El 2022, un any ple d'extrems... bèl·lics, meteorològics, polítics i econòmics

Han sigut dotze mesos ple de sobresalts marcats per la invasió a Ucraïna per Rússia, la pujada del preu de la llum i la inflació, les fortes pluges i els devastadors incendis a l'estiu

Un xiquet ucraïnes víctima de la guerra camina plorant i tot sol per una carretera, amb la seua motxilla
Un xiquet ucraïnés víctima de la guerra camina plorant i tot sol per una carretera, amb la seua motxilla / À Punt Mèdia

El 2022 ha sigut un any informativament ple d’esdeveniments. Alguns ens han fet feliços, però hi ha hagut també molts sobresalts, que a final d'any encara perduren, com són la inflació i la guerra d'Ucraïna. Hem tingut la primavera més plujosa de la història, també un estiu infinit que s’ha estés fins a l’hivern. Quan falten pocs dies perquè concloga el 2022, cal preguntar-se si recordem com va començar aquest 2022. 

Mentre encara estàvem acostumant-nos a perdre de vista el pandèmic 2021, de sobte arribava el soroll llunyà dels plors de molts xiquets i xiquetes, de molts pares, mares, iaios i iaies, de joves, majors i malalts. Ploraven, i amb ells la resta del món. Havien començat els bombardejos a les seues cases i ciutats. Era la guerra d’Ucraïna i la teníem a les portes d’Europa.

També ha sigut un any de celebracions dolces. Des dels concerts i actes culturals pels quaranta anys d’Estatut fins als homenatges i exposicions, en l’Any Berlanga, dedicats al cineasta valencià. A més dels esdeveniments culturals per a commemorar l’Any Fuster i el trenta aniversari de la seua mort. Tots aquests continguts els aborda l'informatiu especial d'À Punt Mèdia dedicat al 2022, amb el títol 2022, l'any que no esperàvem:

Rafael Nadal celebra la seua victòria en l'Open d'Austràlia en guanyar en la final el rus Daniïl Medvédev per 2-6
Rafael Nadal celebra la seua victòria en l'Open d'Austràlia en guanyar en la final el rus Daniïl Medvédev per 2-6 / EFE

Gener: l’any comença amb pandèmia, banys a la mar i un gran triomf esportiu

L’any s’estrena amb tragèdia amb l’accident a Mislata en un castell unflable, on dues xiquetes de quatre i huit anys perden la vida, en unes circumstància que encara estan sent investigades. En els esports, en tenis Rafa Nadal fa història i guanya l’Open d’Austràlia amb rècord de Grand Slams (21). A Djokovic l’expulsen per mentir sobre la vacunació de la covid. A principi d’any la variant òmicron (BA.1) causa l’última gran onada. El metge jubilat Carlos San Juan arreplega 600.000 firmes per a demanar un tracte digne dels bancs als majors. I si parlem d’humor, la cavalcada de Reis de Cadis ens regala el primer mem de l’any. Mentre algunes famílies rebien l’any amb un bany al Mediterrani.

Febrer: comença la guerra a Ucraïna i Feijóo, nou líder del PP

Carlos San Juan assoleix el seu objectiu i els principals bancs l’escolten i li fan cas. València acull la gala dels premis Goya. PP i Vox arriben al govern de Castella i Lleó. A les portes de Gènova se sent “Pablo fraCasado”, poc després Pablo Casado dimiteix i Alberto Núñez Feijóo és el nou líder del PP. El salari mínim interprofessional puja fins als 1.000 euros mensuals bruts. Un professor d’un institut de Bétera denuncia patir agressió homòfoba. Parricidi a Elx: un menor de quinze anys mata la mare, el pare i el germà perquè li havien llevat el wifi per diversos motius. Queden arxivades totes les causes contra Joan Carles I, el rei emèrit. Avançat el mes, el 24 de febrer, Rússia envaeix Ucraïna. Comença l’arribada de civils ucraïnesos a la Comunitat Valenciana. Un altre any amb el preu dels cítrics per terra. La festa de les Falles celebren la Crida sense covid…

Una valenciana desfila envoltada en plàstic camí de l'Ofrena 2022
Una valenciana desfila envoltada en plàstic camí de l'Ofrena 2022 / À Punt Mèdia

Març: les Falles més plujoses de la història

La borrasca Celia en fa de les seues durant la Plantà i la ciutat de València celebra les Falles més plujoses de la història. Amb el març més plujós de tots arriben les inundacions. Espanya abandona la seua neutralitat cap al Sàhara i fa costat a la proposta presentada pel Marroc a l'ONU l'any 2007. 

Es dispara el preu de la llum i amb ell la inflació. Primer anunci de Volkswagen per a dir que la seua planta de bateries vindrà a Sagunt (Camp de Morvedre). Desarticulen una secta “destructiva” a Vistabella del Maestrat. Polèmica als Oscars. Will Smith colpeja el conductor de la gala Chris Rock per fer referència a l’alopècia de Jada Pinkett, dona de l'actor.

Abril: la guerra a Ucraïna s’enquista, terratrémol en el Consell i bones notícies econòmiques

Abril arriba ple de notícies. S’endureix la guerra a Ucraïna i empitjora la situació política de Mónica Oltra. El govern decideix bonificar els preus de la gasolina i contindre la inflació, que mostra un augment històric. La pujada del gas, la gasolina i el petroli arriba a la cistella de la compra. Parricidi a Sueca: mor Jordi, un xiquet de deu anys assassinat per son pare, condemnat per maltractar l’exdona. 

Setmana Santa sense restriccions de mobilitat, amb menys mascaretes, més viatges i més celebracions de les tradicions pasqüeres i processons religioses. En contrast, les fortes pluges de març causen accidents mortals. Al paratge natural de Los Chorradores, a Navarrés, moren ofegats un xiquet de cinc anys i sa mareEl València CF s’enfronta al Betis a Sevilla per a la IX Copa del Rei, i el Betis acaba campió. Emmanuel Macron és reelegit president de França, amb un ascens històric de la ultradreta francesa. Es publica el sumari del cas Assut. El síndic socialista Manolo Mata dimiteix per a poder defendre el principal encausat, Jaume Febrer. 

Vicent Marzà dimiteix com a conseller de Cultura i Educació i arriba Raquel Tamarit. Ximo Puig continua la iniciada remodelació del Consell. Miguel Mínguez relleva Ana Barceló, que passa a ser nova síndica del PSPV. Comença el juí pel cas Imelsa. I de nou, els camps del sud protesten per la retallada del Tajo-Segura.  

Maig: presentació oficial de la gigafactoria de Volkswagen, tots amb Eurovisió i espionatge polític 

Presentació oficial de la factoria de Bateries de Volkswagen. Cas Pegasus alerta de l’espionatge al govern espanyol i líders polítics. 

Èxit de l’actuació de Chanel en Eurovisió. Anil Murphy deixa la presidència del València CF. Francis Puig, germà de Ximo Puig, declara pel frau de les subvencions. Es coneixen noves notícies de violacions en grup, aquesta vegada a Burjassot (València). Comença el juí a José Ignacio Palma, acusat de matar Marta Calvo i dues xiques més. 

A l'Afganistan torna el burca obligatori per a les dones. Jubileu de platí in extremis per a la reina Isabel II que compleix setanta-cinc anys de regnat. En el Llevant UE no hi ha alegria, en consumar-se el descens a Segona Divisió. I tot en la primavera més plujosa de la història.

Juny: dimissió de Mónica Oltra i comencen els incendis forestals

Mónica Oltra en el moment en què comunica la seua decisió de dimitir, entre els plors d'ella i dels seus companys
Mónica Oltra en el moment en què comunica la seua decisió de dimitir, entre els plors d'ella i dels seus companys / À Punt Mèdia

Dimissió de Mónica Oltra. Aitana Mas es converteix en la nova vicepresidenta, consellera i portaveu del govern valencià. El PP guanya les eleccions andaluses i Moreno Bonilla governa en solitari. En els esports, el València Basket viu un bon moment i els seus dos equips, el masculí i el femení, estaran en l’Eurolliga la temporada 2022-2023. Comencen a pujar les hipoteques. S'inicia la temporada d’incendis a Espanya i també a la Comunitat Valenciana, a Viver i Caudiel (Alt Palància).

Un salt massiu a la tanca de Melilla deixa morts. Ford tria la planta a Almussafes per a fabricar el vehicle elèctric. Alacant acull les seues primeres Fogueres de Sant Joan sense pandèmia.  

Juliol: més incendis, sentència per a Jorge Ignacio Palma i adeu a Boris Johnson

El jurat popular declara culpable Jorge Ignacio Palma de l’assassinat masclista de Marta Calvo i Lady Marcela Vargas, de la mort d'Arliene Ramos i d'intentar posar fi a la vida de sis dones més. Continua actiu el foc a la Comunitat Valenciana amb incendis a Begís, Venta del Moro i Oliva, Calles, les Useres, les Fonts d’Aiòder, Caudiel i Barraques, entre altres pobles…, en un mes amb el dia més calorós de l’any. 

L’onada de calor també calfa el Regne Unit que arriba als 40 °C. I calfament també en l’ambient polític: Boris Johnson dimiteix pel Partygate. La inestabilitat a Itàlia porta Mario Draghi a dimitir i convocar eleccions. Al Japó, magnicidi al carrer. L’expresident Shinzo Abe és assassinat. Mentrestant, a Espanya arriba la pigota del mico. Això sí, els festivals musicals arriben amb força i ja se celebren sense mascareta (Feslloc, Arenal Sound, FIB,...)

Agost: s'estenen els incendis, més festivals, alerta per les ‘punxades’ i tragèdia en el Medusa

Agost sol ser un mes de festes de poble i de festivals. Poblacions com Ontinyent i Novelda viuen la festa gran dels Moros i Cristians; Bunyol celebra la seua Tomatina, la festa més internacional de totes. Amb un oci nocturn envoltat d'una alerta social: s’incrementen les punxades en els llocs d’oci, que acumulen desenes de denúncies, però cap detenció. A Cullera, el festival de música electrònica Medusa té un tràgic final. Un vent molt fort tomba part de l'escenari i estructures i causen un mort i desenes de ferits.

Avança el mes i també el foc que continua engolint la massa forestal a la Vall d’Ebo, la Vall de Gallinera, la Vall d’Alcalà i Begís. El tren Valencia-Saragossa, afectat per les flames en arribar a Caudiel.

Setembre: oratge de contrastos, adeu a la reina Isabel II, "God save the king" i comencen judicis

Les festes de setembre comencen amb l’Entrada de Bous i Cavalls a Sogorb. A Algemesí tornen les festes de la Mare de Déu de la Salut, patrimoni de la humanitat. Continuen les festes dels bous al carrer, que sumen milers d’aficionats i també detractors, amb rècord de morts. Any record d’ofegaments, amb 64 a tota la Comunitat Valenciana, el màxim de tot Espanya.

Liz Truss és elegida nova primera ministra del Regne Unit i pocs dies després, el 8 de setembre, mor la reina Isabel II d’Anglaterra. El succeeix Carlos III del Regne Unit. Un mes en què el mateix dia que comença el juí del cas AlqueriaMónica Oltra, exvicepresidenta del Consell, compareix davant del jutjat d'instrucció número 15 de València pel presumpte encobriment dels abusos sexuals de l'exmarit a una menor.

En els esports, Federer ens diu un adeu esportiu. Victoria Díaz guanya l’individual de raspall. Puchol, número 1 d’escala i corda. Tonet IV, campió de l’individual. Alcarràs, de producció valenciana, inicia el camí dels Oscars. Coneixem la condemna a Jorge Ignacio Palma.

Octubre: Torna la normalitat al Nou d’Octubre i crisi de govern de Compromís 

La Comunitat Valenciana recupera la celebració del Nou d’Octubre, després de la pandèmia. En l’acte es torna a reivindicar un finançament just, però els pressupostos de l'Estat del 2023 tornen a oblidar-se dels valencians, especialment d’Alacant. Junts per Cat ix del govern català. El president del CGPJ, Carlos Lesmes, dimiteix per a forçar la renovació. Al cap de 44 dies en el càrrec, Liz Truss, la primera ministra del Regne Unit, dimiteix. La succeeix el milionari Rishi Sunak. Mentrestant, a la Xina el seu president Xi Jinping s’assegura el monopoli del poder cinc anys més. 

A l’Iran les dones es rebel·len. Seül viu una tragèdia en un festival al carrer per Halloween. Ucraïna destrueix el pont de Crimea. A les portes de l’hivern la població civil resisteix amb molt de fred i molts sense aigua. Elon Musk compra Twitter. Al Brasil, torna Lula da Silva i aparta Bolsonaro del poder. Al Perú, autocolp d’Estat per part de Pedro Castillo quan anava a perdre una moció de censura, finalment és detingut i destituït. Aitana Mas substitueix Mireia Mollà per Isaura Navarro. València, capital verda d’Europa 2024. Renaixen les festes a Alacant, amb Belén Mora i Inés Llavador, belleses del foc d’Alacant. I a València, Laura Mengo i Paula Nieto, falleres majors de València. 

Novembre: ara sí, Volkswagen confirma la gigafactoria de bateries elèctriques 

La tercera és la bona. Anunci ferm. Després de mesos amb el cor amb un puny, Volkswagen anuncia que Sagunt sí que acollirà la gigafactoria de bateries elèctriques. La multinacional acceptarà els quasi 400 milions d'euros preassignats en el Perte del vehicle elèctric. Unai Emery se’n va del Vila-real a mitjan temporada. El Vila-real el substitueix per Quique Setién. El primer Mundial de futbol a l’hivern, celebrat a Qatar, envoltat d'acusacions de corrupció i de no respectar els drets humans.

En el Mundial de futbol, Espanya perd contra el Marroc i torna a casa en octaus. Luis Enrique és destituït. La final Argentina-França és un dels millors partits que es recorden. Mentre a Europa arriba el Qatargate i una vicepresidenta del Parlament Europeu és detinguda per rebre diners de Qatar i del Marroc. 

Desembre: l’OMS es qüestiona si ja és la fi de la pandèmia i continua fent calor

Arriba el desembre amb una notícia bona musical. El grup de música Zoo, amb la gira “Llepolies”, conquista Madrid i Barcelona. Arribat el final d'any l’OMS es qüestiona si es pot parlar de la fi de la pandèmia. Desenes d’actes han celebrat la València capital mundial del disseny 2022, que s'han concentrat principalment a la ciutat de València. Alcarràs, es queda a les portes dels Oscars.

I pel que fa a les temperatures, de nou tanquem l'any amb contrastos. Com es pot veure en el vídeo que ha compartit Paco Burguera des de Calp, els dies 24 i 25 de desembre les temperatures més altes freguen els 25 graus, des d'Alacant fins a Castelló, segons el servei oficial de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a la Comunitat Valenciana i que arreplega À Punt Oratge:

El president del Consell Valencià de Cultura, Santiago Grisolía
El president del Consell Valencià de Cultura, Santiago Grisolía / Viquipèdia

Les persones que ens deixaren el 2022

El científic Santiago Grisolia, que va presidir el Consell Valencià de Cultura: Mikhaïl Gorbatxov, pare de la Perestroika i l’últim dirigent de la Unió Soviètica; l’arquitecte Ricardo Bofill; l’actriu Maria Fernanda d’Ocón; l’artista faller i foguerer Manuel Algarra; l’actor Juan Diego; el periodista Jesús Quintero; el vicepresident del Vila-real CF, Juan Manuel Llaneza; el compositor valencià Bernardo Adam Ferrero i la dirigent de bàsquet i futbol femení, Dolors Escamilla.

També et pot interessar

stats