Iniciativa destitueix Mireia Mollà de la Conselleria d'Agricultura per les creixents diferències internes

Isaura Navarro pren possessió aquest dimecres com a nova titular titular d'Agricultura

La vicepresidenta Mas, a la dreta, junt a la nova consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, entren al Palau de la Generalitat aquest dimecres
La vicepresidenta Mas, a la dreta, junt a la nova consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, entren al Palau de la Generalitat aquest dimecres / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
25 d'octubre 2022 - 17:26 Actualitzat: 26 d'octubre 2022 - 09:37

Iniciativa ha forçat aquest dimarts la destitució de Mireia Mollà al capdavant de la Conselleria d'Agricultura. La notícia ha transcendit a mitjan vesprada, quan un comunicat de Presidència ha alertat del relleu de Mollà per Isaura Navarro, fins ara secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic. La decisió arriba després de mesos de discrepàncies al si d'Iniciativa, però ha sigut finalment la negociació dels pressupostos de la Generalitat per al 2023 la que ha fet detonar aquesta eixida. La destitució de Mollà ja s'ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) i aquest dimecres prendrà possessió Navarro com a nova titular d'Agricultura, després d'un ple extraordinari del Consell.

La decisió s’ha pres després que Puig i Mas s’han reunit aquest dimarts al Palau de la Generalitat. La vicepresidenta del Consell ha proposat destituir Mollà, a qui li agraeix l'esforç i dedicació d’aquests anys. El cap del Consell ha acceptat la proposta i ha nomenat tot seguit Isaura Navarro nova consellera. En acabar la reunió entre Puig i Mas, ha sigut la mateixa vicepresidenta qui ha telefonat a Mollà per a comunicar-li la decisió, sempre segons les fonts consultades. Després s'ha reunit amb Navarro durant la vesprada a la seu de la vicepresidència del Consell.

El relleu de Mollà arriba després de diversos episodis públics en què s’ha evidenciat la discrepància interna en Iniciativa. L'últim d'aquests episodis va ser després de reclamar Mollà a la resta del Consell “en la seua totalitat” i als ajuntaments més esforç i compromís per a accelerar la tramitació de xicotetes instal·lacions fotovoltaiques (de menys de cinquanta megawatts), “que tenen cabuda al territori i poden fer front a la transició energètica i a la guerra energètica que assola famílies i empreses”. L'endemà Compromís, i també la mateixa vicepresidenta, Aitana Mas, li van respondre que no tinguera pressa i que no era moment de personalismes.

Mas aposta per la unitat dins del Consell

El comunicat fet públic per Presidència defén que Navarro té "un perfil polític i de gestió de primera línia". També remarca que Aitana Mas ha fet aquesta "proposta" a Puig poc després de complir cent dies com a vicepresidenta del Consell, càrrec al qual va accedir per a substituir Mónica Oltra. Ara, Mas considera que cal "fer canvis que aposten per la unitat dins del Consell, que requereix estabilitat i cohesió davant del difícil context socioeconòmic".

Mesos de pols intern

Al maig la mesa nacional d'Iniciativa-Compromís va renovar la seua representació en l'executiva de Compromís i va triar l'exvicepresidenta, Mónica Oltra; els portaveus de la formació ecosocialista, Aitana Mas i Alberto Ibáñez; el secretari d'organització, Sergi Tomàs, i el membre de l'executiva, Miquel Real.

Després vindrien mesos de pols intern i alguns episodis públics de desavinença. Però ha sigut la negociació dels pressupostos de la Generalitat per al 2023 la que, finalment, ha fet detonar aquesta eixida. En la negociació dels pressupostos Mollà volia negociar directament amb Arcadi España, conseller d'Hisenda, sense passar per Aitana Mas ni per la comissió negociadora, sempre segons les fonts consultades.

Ple extraordinari

Presidència, a més, ha convocat a les 9 hores d'aquest dimecres un ple extraordinari per a nomenar Navarro al capdavant d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Puig normalitza el canvi

Més avançada la vesprada, i abans d'entrar en un acte sobre economia, el president de la Generalitat ha assegurat que la destitució de Mollà al capdavant d’Agricultura i la seua substitució per Navarro és deu a “circumstàncies polítiques” que sovint propicien canvis en els equips. Puig ha deixat clar que es tracta d’una decisió proposada per la vicepresidenta del Consell i que l'accepta d’acord amb les normes d’un govern de coalició. 

Preguntat sobre si aquests canvis obrin una crisi en la coalició Compromís, o més concretament en Iniciativa, Puig ha evitat fer una valoració i ha assegurat que és una qüestió que només correspon als seus membres. “Respecte el funcionament i l’autonomia dels partits”, ha remarcat.  

Compromís tanca files amb Mas

Les reaccions no han tardat a arribar. El conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, ha dit que respecta una decisió que ha conegut a través de Mas a les 17:30 hores. "Renaixem de les cendres", ha dit en referència a Compromís. Climent ha remarcat la voluntat de mantindre les polítiques transformadores i continuar treballant pel territori i per les persones.

El portaveu d'Iniciativa, Alberto Ibáñez, ha assegurat que la destitució de Mireia Mollà com a consellera no amenaça "en absolut" l'estabilitat de Compromís ni de la coalició del Botànic, sinó que obeeix a una decisió de la vicepresidenta, Aitana Mas, per a impulsar l'acció de govern.

El PP parla de "descomposició" del Botànic

Per la seua banda, el diputat del PP en les Corts, Miguel Barrachina, ha considerat que la destitució de Mollà respon "només" a la "descomposició" del govern del Botànic.

Mireia Mollà, en arxiu
Mireia Mollà, en arxiu / Clara Martínez / Europa Press

Mireia Mollà: dedicació política de naixement

Qui ja és exconsellera d’Agricultura, Mireia Mollà (1982), ha estat vinculada a grups polítics des de ben menuda. Va nàixer a Elx i és filla de Pasqual Mollà, líder d’Esquerra Unida del País Valencià. Va formar part del consell nacional del partit des del 2003, amb poc més de vint anys, fins al 2007. Aquell any es va presentar a les eleccions a les Corts per Alacant, i va ocupar un escó a la cambra amb la coalició Compromís pel País Valencià —formada per EUPV, Bloc, Verds i Esquerra Republicana. 

En les eleccions del 2011, ja com a militant d’Iniciativa del Poble Valencià, va passar a liderar la candidatura autonòmica de la Coalició Compromís per Alacant, i va revalidar l’acta de diputada. 

El 2015 va fer un canvi de rumb i va optar a la candidatura a l’alcaldia de la seua ciutat natal, Elx, d’on va ser regidora. Va repetir la decisió el 2019, quan va tornar a liderar la candidatura per Compromís a la ciutat. Però llavors el govern del Botànic, que iniciava la segona legislatura, la va triar per a posar-se al capdavant de la Conselleria d’Agricultura, amb el repte fonamental de posar en marxa la nova llei d'emergència climàtica del Consell.

Reunió entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Aitana Mas
Reunió entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Aitana Mas / Generalitat

També et pot interessar

stats