Oltra defén la seua innocència: “És el temps de la justícia i d’esperar”

L'exvicepresidenta del Consell ha comparegut davant del jutjat d'instrucció número 15 de València pel presumpte encobriment dels abusos sexuals de l'exmarit a una menor

Mónica Oltra compareix davant dels mitjans després de declarar al jutjat d'instrucció número 15 de València / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de setembre 2022 - 13:51 Actualitzat: 20 de setembre 2022 - 13:16

Quasi tres mesos després de presentar la dimissió, l'exvicepresidenta del Consell i exconsellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha declarat aquest dilluns pel presumpte encobriment per part de tretze càrrecs de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en la seua etapa com a consellera dels abusos sexuals que el seu exmarit, Luis Eduardo Ramírez Icardi, va cometre sobre una menor tutelada per la Generalitat entre 2016 i 2017. L'exhome, que era educador social, va ser condemnat a cinc anys de presó per l'Audiència Provincial de València.

En declaracions als mitjans, després de declarar durant més de set hores al jutjat, Oltra ha assegurat que ha respost totes les preguntes que li ha plantejat el jutge, el Ministeri Fiscal i les defenses. “He contestat a tot des de la transparència, com sempre he fet”, ha apuntat l'exconsellera, que s'ha acollit al dret a no respondre a les acusacions.

L’exvicepresidenta del Consell ha assegurat que ara és “temps de justícia i d’esperar”. “Espere que totes les explicacions que hem donat convencen a qui han de convéncer”, ha dit.

Oltra ha arribat puntual a la Ciutat de la Justícia, a les nou del matí, on l'ha rebut entre aplaudiments un grup de simpatitzants. Entre aquests hi havia a líder de Més Compromís, Àgueda Micó i càrrecs públics com el regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi i la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro. Ha començat a declarar vora les deu i ha abandonat la sala judicial a les 19 hores.

Durant l'interrogatori del jutge Vicente Ríos i el fiscal Jaime Cussac, que ha repassat de manera exhaustiva els protocols d'Igualtat, Oltra ha negat categòricament haver donat instruccions expresses sobre els abusos de l'exmarit, Luis Eduardo Ramírez Icardi. Assegura haver-se assabentat per primera vegada de la situació l'agost de 2017 per una telefonada d'ell, informant-la que l'anaven a citar judicialment. En aquell període estival, ha explicat, tampoc no podia estar pendent del dia a dia de la conselleria perquè només tenia al cap la recuperació del fill, que estava hospitalitzat, una informació privada que l'exconsellera havia declinat compartir fins ara en les seues compareixences públiques.

Mónica Oltra va negar haver donat l'orde d'obrir una investigació paral·lela a la judicial. Segons va detallar ni sols ha tingut entre les mans l'informe de l'Institut Espill que qüestionava la credibilitat de la menor. Va aclarir que ella estava al marge de les decisions tècniques d'Igualtat i els centres de menors i que entén que aquestes decisions es prengueren amb criteris professionals i de bona fe.

La declaració ha tingut lloc en el marc de les diligències obertes a Oltra i tretze alts càrrecs de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per la gestió del cas dels abusos de l'exmarit de l'exvicepresidenta, l'educador Ramírez Icardi, a una menor tutelada de catorze anys. L'home va ser condemnat a cinc anys de presó en una resolució que ha sigut ratificada pel TSJCV i està pendent de recurs davant del Tribunal Suprem. 

En la sentència s'alertava del presumpte desemparament de la menor per part de l'administració, recordant que va ser la Policia Nacional i no Igualtat qui va posar en coneixement de la Fiscalia els abusos que la jove assegurava haver patit en el centre de menors Niño Jesús de València. Mesos després de la condemna, el maig de 2021, la víctima va denunciar formalment aquesta presumpta indefensió, la qual cosa va activar una nova investigació judicial que ha resultat en la imputació d'Oltra pel TSJCV.

El tribunal va apreciar "indicis plurals" que "fan sospitar la possible existència d'un concert" entre l'aforada i diversos funcionaris per a "protegir qui era llavors la seua parella o bé protegir la carrera política de l'aforada" [els càrrecs d'Igualtat l'han exculpada de manera unànime], si bé reconeix que "no existeix una prova directa" d'aquesta acusació. En el rerefons del cas hi ha reacció inicial d'Igualtat, que va encarregar un informe d'avaluació psicològica quan ja s'havia iniciat el procés judicial, en el qual es qüestionava la veracitat del testimoni de la jove tutelada. El coneixement d'aquest informe, que no va ser presentat en la causa judicial, va obligar a repetir el juí després de la condemna a l'educador. Oltra va assumir la responsabilitat d'haver ordenat l'informe en una compareixença pública del passat 7 de març, si bé després va aclarir que no va ser una instrucció literal sinó que va traslladar al seu cap de gabinet la necessitat d'esbrinar què havia passat.

La citació a l'exvicepresidenta es produeix després que dimitira dels càrrecs públics, un fet que va retornar el cas al Jutjat d'Instrucció 15 de València, òrgan que va originar la investigació, després de la pèrdua d'aforament d'Oltra.

En la roda de premsa en què va anunciar la renúncia als càrrecs, el passat 21 de juny, Oltra va denunciar una cacera política contra la seua persona per a perjudicar el Botànic, que "passarà a la història de la infàmia política, jurídica i mediàtica d'aquest país". "Me'n vaig amb la cara ben alta sabent la infàmia que això suposa, però també amb les dents apretades", va declarar.

L'extrema dreta, en l'acusació particular

L'acusació particular en el procediment l'exerceix, en representació de la víctima, el líder d'Espanya 2000, José Luis Roberto. També hi figuren el partit polític Vox i l'exdirigent de la formació i actual presidenta de la plataforma Gobierna-te, Cristina Seguí.

El Jutjat d'Instrucció núm. 9 de València ha admés a tràmit una denúncia contra Seguí presentada pel periodista Tomás Casas, que l'acusa d'instrumentalitzar "dues xiques en situació vulnerable —la víctima i una cosina— per interessos econòmics i polítics, amb la finalitat de destruir la carrera política de Mónica Oltra", i de no haver socorregut els fills de la primera (un bebé acabat de nàixer i un xiquet d'any i mig) que vivien en situació de màxima desprotecció" ni informar els Serveis Socials de la situació "com era el seu deure legal com a ciutadana". Tot després que les dues cosines hagen protagonitzat un intercanvi d'acusacions en mitjans de comunicació i les xarxes socials que ha desvelat detalls interns del cas i de la precària situació en què la jove víctima dels abusos, que ara té vint anys, i la seua parella estan criant els fills.

A primers de setembre la Guàrdia Civil va localitzar la família en el marc d'una denúncia per possible desemparament dels menors. El cas s'ha incorporat a l'expedient obert de la Fiscalia de Menors, que investiga la suposada desprotecció del nadó des del passat 17 de juny, quatre dies abans que Oltra anunciara la dimissió.

També et pot interessar

stats