Imputen Mónica Oltra per "protegir" l'exmarit "o la seua carrera política" en el cas dels abusos a la menor tutelada

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha citat la vicepresidenta del Consell a declarar el 6 de juliol

Mónica Oltra està citada el 6 de juliol per a declarar / À Punt NTC

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana imputa la vicepresidenta del Consell i consellera de Polítiques Inclusives "per la gestió" del cas d’abusos sexuals a una menor, que residia en un centre tutelat, per part d’un monitor que és exmarit d’Oltra. L’organisme judicial cita Mónica Oltra el 6 de juliol per a declarar per aquest assumpte.

La sala civil i penal es declara competent per a instruir la causa contra la consellera d'Igualtat i 13 investigats més, després de l'exposició raonada remesa pel jutjat d'instrucció 15 de València, segons han confirmat les mateixes fonts. 

El Tribunal aprecia "una sèrie d'indicis plurals" que "fan sospitar la possible existència d'un concert" entre l'aforada i diversos funcionaris per a "protegir qui era llavors la seua parella o bé protegir la carrera política de l'aforada".

Oltra haurà de comparéixer el mes que ve davant la sala civil i penal del TSJCV. Segons una resolució judicial emesa aquest mateix dijous, es considera que potser els diferents tràmits i expedients duts a terme al si de la conselleria, "considerats en abstracte i d'una forma aïllada, no puguen entendre's il·legals i fins i tot irregulars".

No obstant això, creu que si es valoren en el seu conjunt, "posant-los en relació amb el contingut i l'oportunitat", fan pensar que s'han elaborat "amb un propòsit molt concret" i "d'una molt dubtosa legalitat", com seria "beneficiar la situació processal de —l’aleshores— marit de l'Oltra, o bé senzillament tractar de protegir la carrera política d'aquesta, encara que això es fera en perjudici d'una menor tutelada per la Conselleria d'Igualtat".

El document judicial reconeix que és cert que "no existeix una prova directa que vincule aquests singulars tràmits amb l'aforada", però creu que sí que concorren uns "indicis plurals, que en principi fan pensar que van ser orquestrats precisament amb aquesta finalitat, tant per la persona a qui directament beneficiarien com per la mateixa relació que presenten amb l'evolució del procés penal que van tractar d'obstaculitzar".

Document
Resolució judicial d'imputació del TSJCV a Mónica Oltra
Consulta'l

I afirma que "és pacíficament admés per la nostra jurisprudència, tant del nostre Tribunal Suprem com del nostre Tribunal Constitucional, que aquesta modalitat de prova és perfectament admissible per a desvirtuar la presumpció d'innocència d'una persona".

A això s'ha d'afegir, segons el tribunal, les declaracions públiques fetes per Oltra, tant en les Corts com davant els mitjans de comunicació, en les quals s'atribueix haver donat l'orde d'incoar l'expedient reservat, de la qual, segons diu el document, pot ser que ara tracte de desvincular-se, "però no per això deixa de ser un element a considerar".

La resolució estima "increïble" que s'assabentaren dels abusos i de la possible imputació de qui va ser el marit d'Oltra per la premsa

També estima "increïble" que s'assabentaren dels abusos i de la possible imputació de qui va resultar ser el marit d'Oltra per la premsa, quan la mateixa vicepresidenta va dir que "per un afany de transparència, a l'inici del seu mandat, va comunicar en la conselleria, tant oralment com per escrit, la seua relació" amb aquesta persona i el seu treball com a educador.

Per al tribunal, això "fa sospitar igualment que en contra del que ha afirmat, va conéixer aquests fets des del principi, bé per comunicació d'algun dels seus subordinats, bé senzillament per comentar-li-ho el seu marit, amb qui no oblidem que en aquells moments convivia".

Oltra es negava a dimitir

Fa uns dies, la Fiscalia Superior de la Comunitat Valenciana va atribuir a la vicepresidenta del Consell la directriu d'ocultar els abusos del seu exmarit a una menor tutelada, així com de "desacreditar la víctima i desvirtuar el seu testimoni, negant-ne la credibilitat" i instava a la seua imputació.

No obstant això, i malgrat que des de l’oposició van reclamar la seua dimissió, no fa ni una setmana Oltra va qüestionar les sospites de la Fiscalia i descartava l’opció d’abandonar el càrrec.

Divendres, després de la roda de premsa del ple del Consell, la vicepresidenta afirmava que no havia canviat res que mereixerà la seua dimissió i va defendre la gestió del seu departament. El president de la Generalitat, per la seua banda, no s'ha pronunciat al respecte i únicament s'ha limitat a dir que respectava les decisions judicials.

També et pot interessar

stats