La fiscal atribueix a Oltra la directriu d'ocultar i desacreditar la menor

Considera que l'actuació de la vicepresidenta pot ser constitutiva dels delictes de prevaricació, abandó de menors i omissió del deure de perseguir delictes, i veu "indicis rellevants"

Oltra, aquest divendres abans de la roda de premsa posterior al ple del Consell
Oltra, divendres passat abans de la roda de premsa posterior al ple del Consell / Biel Aliño (Efe)

La Fiscalia Superior de la Comunitat Valenciana atribueix a la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, la directriu d'ocultar els abusos del seu exmarit a una menor tutelada, així com de "desacreditar la víctima i desvirtuar el seu testimoniatge, negant-ne la credibilitat".

Així consta en l'escrit que la fiscal superior, Teresa Gisbert, ha remés a la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el qual secunda que aquest tribunal investigue Oltra per la gestió del seu departament en aquest cas.

Segons l'escrit, a què ha tingut accés Efe, la fiscal considera que l'actuació de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives pot ser constitutiva dels delictes de prevaricació, abandó de menors i omissió del deure de perseguir delictes, i veu "indicis rellevants" contra Oltra.

A partir de l'exposició raonada de fets del jutjat d'instrucció número 15 de València, que va condemnar l'exmarit d'Oltra pels abusos a la menor, la Fiscalia conclou que va haver-hi "un pla preestablit" per a ocultar i desacreditar la menor.

Retrau que els fets no es posaren en coneixement ni de la Policia, ni de la Fiscalia de Menors, ni de l'Administració de Justícia, i només van eixir de l'àmbit intern de la Conselleria quan la víctima els va relatar a uns policies, "més de quatre mesos després" d'haver-li-ho comunicat a una treballadora social.

La Fiscalia assenyala que a la vista de tot el que s'ha exposat "és necessari i ineludible qüestionar si va haver-hi una voluntat real d'aclarir aquests abusos", perquè veu indicis que deixen entreveure "l'escassa, desidiosa o nul·la voluntat de conducta en l'aclariment dels fets".

Assenyala que la voluntat semblava ser la de "deixar-ho córrer", una actitud, al seu parer, "incomprensible" i "estranya", que "passa a ser comprensible quan es descobreix que l'autor dels abusos denunciats era el marit" d'Oltra.

Afirma que podria al·legar-se que algun funcionari, tècnic o psicòleg s'equivocara, "però tots?", es pregunta, i manifesta que es va realitzar "una investigació superficial, interna, en la qual es percep indiciàriament una línia d'ocultació dels fets".

"Quin podia ser la finalitat de tot això?", es planteja, i respon que "el beneficiari directe" era Luis Eduardo Ramírez, exmarit d'Oltra i condemnat pels abusos, però també la mateixa Oltra, "quan era un mitjà idoni per a eludir les possibles responsabilitats polítiques i/o penals".

També considera la Fiscalia que la finalitat de l'expedient informatiu elaborat per la Conselleria una vegada publicats els fets i oberta una investigació judicial, "no va ser esclarir els possibles errors" que es pogueren haver comés, "sinó la d'esclarir la credibilitat del testimoniatge de la menor".

"Vist el desenvolupament i contingut de l'expedient, a nivell indiciari, més aviat sembla que es va incoar a fi d'alliberar de responsabilitats a la Generalitat i a les persones i organismes que exercien o intervenien en la tutela de la menor", perquè en ell es nega credibilitat a la declaració de la víctima.

Creu la fiscal que "en haver-se iniciat un procediment judicial" pels abusos i "eixir de l'òrbita interna de la Conselleria, on ja no podien 'controlar-se', es va optar per obrir un expedient per a desacreditar a la menor i exculpar a la Conselleria".

En aquest sentit, atribueix a Oltra els delictes de prevaricació, abandó de menors i omissió del deure de perseguir delictes, i estén aquests dos últims a la resta d'investigats en aquesta causa.

La prevaricació creu que només concorre en el cas d'Oltra, perquè l'assenyala com la que va donar l'"ordre verbal" dirigida a tots els funcionaris investigats perquè "actuaren incoant una informació paral·lela a la judicial a fi de desvirtuar la credibilitat de la menor".

"És evident que aquesta ordre no va ser escrita, donada la seua flagrant il·legalitat, sinó verbal", indica la Fiscalia, qui afig que un "fort indici que aquesta ordre va ser emesa" per Oltra és que tots els que van intervindre en els fets van mantindre sempre la mateixa versió exculpatòria de la Conselleria.

Sobre l'abandó de menors, afirma que va haver-hi "un incompliment flagrant, arbitrari, sense cap justificació legal i molt greu dels deures d'un tutor amb el seu pupil", ja que "ningú es va preocupar de protegir la menor d'aquests abusos, fins al punt que l'educador autor material dels mateixos va ser reposat en les seues funcions".

Respecte de l'omissió del deure de perseguir delictes, afirma que tant Oltra com els altres investigats, "van deixar de complir a gratcient la seua obligació, com a encarregats de la custòdia i tutela de la menor, de posar en coneixement de la Policia, Fiscalia de Menors, i Administració de Justícia els abusos manifestats" per ella.

També et pot interessar

stats