Pedro Castillo, a un pam de la presidència del Perú; Keiko Fujimori, a un pas de la presó

El fiscal anticorrupció demana l'empresonament de la candidata de la dreta per violar els termes de la seua llibertat vigilada

El guanyador virtual de les eleccions al Perú, Pedro Castillo i la candidata Keiko Fujimori
El guanyador virtual de les eleccions al Perú, Pedro Castillo, i la candidata Keiko Fujimori / Sebastian Castaneda i Liz Tasa (Reuters)

El recompte de les eleccions presidencials del Perú anticipa la victòria del mestre rural Pedro Castillo, el candidat de l'esquerra, en les eleccions presidencials. L'Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE) ja té el 100% de les actes de votació en el seu sistema. A falta de comptabilitzar un 0,705% del total, el líder de Perú Lliure manté un ajustat avantatge de 68.473 vots amb Keiko Fujimori. Castillo ha obtingut ja el 50,195% dels vots vàlids (8.803.629 vots) pels 49,805% dels sufragis de la candidata de la dreta.

Tot i que el percentatge de vots per contar és més gran que el que encara separa Castillo de Fujimori (0,40%), es considera impossible que en la pràctica es puga revertir el resultat.

Líders de l'esquerra d'Amèrica Llatina s'han avançat a la confirmació oficial i ja feliciten Castillo. Els presidents d'Argentina, Alberto Fernández, i de Bolivia, Luis Arce, ja han celebrat públicament la victòria virtual del candidat de Perú Lliure, que també ha rebut suports de destacats exmandataris com el bolivià Evo Morales, o el brasiler Lula da Silva. Des d'Espanya, Unides Podem i Més País han enviat les primeres felicitacions.

Fujimori, de la presidència a la presó?

Fujimori continua qüestionant la legitimitat del procés, en contra dels observadors internacionals, i insisteix a exigir demanat la nul·litat de 802 actes, que representen més de 200.000 vots, per presumptes irregularitats i un suposat intent de "frau en taula", que ha espentat diverses manifestacions de simpatitzants en els últims dies.

Tanmateix, a la filla de l'expresident Fujimori se li ha obert un nou front. El fiscal anticorrupció del cas Lava Jato ha demanat el retorn de la candidata a la presó preventiva per violar les normes de la seua llibertat vigilada en el cas que la investiga per haver rebut suposadament 1,2 milions de la petroliera Odebretch per a finançar dues campanyes electorals. El fiscal manté que ha incomplit la norma de comunicar-se amb testimonis del cas, després que la candidata fera una compareixença pública per a denunciar el presumpte frau electoral acompanyada d'un dels advocats investigats en el procés. Acusacions que la líder conservadora ha qualificat "d'absurdes", ja que segons diu eixe lletrat, Miguel Torres, fa mesos que està vinculat a la seua campanya.

Fujimori, que va estar dues vegades en presó preventiva per aquest cas, entre 2018 i 2019, obtindria la immunitat en cas de guanyar les eleccions. Si les perd, com indica l'escrutini, hauria de comparéixer com a acusada en un procés que encara la recta final per a la vista oral i en què se li imputen delictes de suborn, blanqueig i obstrucció a la justícia.

També et pot interessar

stats