Castillo manté l'avantatge en la recta final de l'escrutini al Perú mentre Fujimori denuncia frau electoral

El candidat de l'esquerrà Perú Lliure guanya amb el 50,2% dels vots vàlids i la conservadora es queda a 98.000 sufragis de diferència i el 49,7% 

La candidata Keiko Fujimori, durant el recompte electoral
La candidata Keiko Fujimori, durant el recompte electoral / Gerardo Marín (Reuters)

El tram final de l'escrutini en les eleccions presidencials del Perú, que ja frega el 96% dels vots comptabilitzats, s'ha vist esguitat per les denúncies de frau sistemàtic de la candidata conservadora Keiko Fujimori, filla de l'expresident Alberto Fujimori.

A hores d'ara la balança s'inclina a favor de Pedro Castillo, candidat de l'esquerrà partit Perú Lliure, que guanya amb el 50,28% dels vots vàlids. Un avantatge molt estret que es materialitza en vora 98.000 paperetes de diferència davant de la rival en un procediment en què el vot rural, i sobretot el procedent de l'exterior, són clau. Fujimori, que es postula per tercera vegada a la presidència amb el partit dretà Força Popular, suma el 49,71% dels sufragis. Segons el còmput de l'Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE), el candidat de l'esquerra ha rebut 8.575.142 vots, mentre que la filla de l'expresident Fujimori n'ha obtingut 8.477.047.

Amb aquestes xifres, quan les coses se li han posat costera amunt, la candidata conservadora agita la recta final del recompte amb denúncies de suposat frau en les meses de votació atribuït a seguidors del seu rival Casillo per a manipular la votació en favor seu. "Hi ha una clara intenció de boicotejar la voluntat popular", ha afirmat Fujimori, sense presentar cap prova ni donar més detalls. Unes irregularitats que, tot i això, ha volgut difondre i per això ha demanat que es compartisquen en xarxes sota el lema #FraudeEnMesa.

El partit de l'oponent, Perú Lliure, rebutja de pla les acusacions. Molts dels seus seguidors s'han concentrat davant de les oficines de recompte a Lima, a la capital del Perú, portant banderes del país i pancartes de No al frau. El candidat Pedro Castillo ha promés una nova Carta Magna si arriba al poder i assegura que serà el primer a respectar la voluntat popular.

La victòria de Castillo no està encara garantida. Queda per comptar la gran majoria del vot dels peruans residents a l'estranger: diversos milers de sufragis en els quals, a mesura que avança el recompte, Fujimori obté més suport. Però també falten milers de vots procedents de l'interior rural, on la votació en favor de Castillo és superior al 80%.

A l'espera del resultat definitiu dels comicis, i amb dues propostes tan polaritzades, el que sí que és segur és que qui guanye i quede finalment al capdavant del Perú està forçat a estendre ponts per a aconseguir certa estabilitat. Haurà de governar un país durament castigat per la crisi econòmica i la pandèmia i amb grans desigualtats socials.

També et pot interessar