Fujimori s'enroca en l'acusació de frau i demana anul·lar 200.000 sufragis de Castillo

Amb l'1% dels vots pendent d'escrutar, el candidat de Perú Lliure supera en 73.000 vots la candidata conservadora

Seguidors de Keiko Fujomori es manifesten contra el presumpte frau electoral
Seguidors de Keiko Fujimori es manifesten contra el presumpte frau electoral / Sebastian Castaneda (Reuters)

Keiko Fujimori ha elevat la tensió electoral al Perú en demanar l'anul·lació d'uns 200.000 sufragis en regions que han registrat una victòria aclaparadora del seu rival, Pedro Castillo, quan només queden per confirmar l'1% dels vots de les presidencials del diumenge passat. Amb l'escrutini al 99,041%, l'esquerrà Castillo té el 50,2% dels suports enfront del 49,8% que té la filla i hereua política de l'expresident Alberto Fujimori (1990-2000). 73.000 vots separen ara mateix la candidata conservadora del líder de Perú Lliure d'un cens electoral de 25 milions de persones.

Fujimori fonamenta la petició d'anul·lació al Jurat Nacional d'Eleccions (JNE) en suposades irregularitats i "fraus de taula" comesos per interventors de la formació de Castillo, que el seus seguidors defenen amb manifestacions al carrer sota el lema "Amb el meu vot no t'hi fiques #FrauMaiMés".

En una roda de premsa en què no s'ha permés preguntar els periodistes, ha sustentat les seues acusacions en imatges de les presumptes il·legalitats, com a signatures que no concorden, resultats "estadísticament" inversemblants o la parentela entre membres de les meses electorals.

Tanmateix, cap dels supòsits presentats per l'equip legal de Fujimori, que lidera l'advocat i exdiputat fujimorista Miguel Torres, entraria dins dels que les lleis peruanes emparen per a anul·lar vots. Les denúncies, que quedaren fora de termini aquest dimecres, requereixen proves fefaents que el presumpte frau haja sigut fruit d'amenaces, violència o suborns.

La denúncia de "frau sistemàtic" ja la va llançar Fujimori el dilluns a la nit, quan l'escrutini apuntava Castillo com a guanyador. Eixe dia va presentar presumptes "indicis", la majoria recollits de xarxes socials, per a rebatre els informes preliminars de l'Organització d'Estats Americans (OEA) i la Unió Interamericana d'Organismes Electorals (Uniore), que han avalat la correcció dels comicis.

Milers de simpatitzants de la candidata es van manifestar a Lima per a "defensar el vot", reclamant fins i tot la intervenció de les forces armades per a impedir que Castillo puga ser proclamat oficialment president. L'Exèrcit s'ha pronunciat reivindicat el seu paper neutral i exhortant la població a respectar els resultats.

També et pot interessar

stats