Dimiteix el president del Perú esguitat per la corrupció

Pedro Pablo Kuczynski renúncia a la Presidència després de les denúncies de Força Popular sobre una presumpta compra de vots de diputats.

 En un missatge a la nació, Kuczynski ha anunciat que renuncia, 20 mesos després d´haver assumit el govern, a causa del 'clima d´ingovernabilitat' que afecta el país i que 'no permet avançar', segons ha dit.

El ple del Congrés peruà debatrà hui la renúncia i demà prendrà jurament com a màxim mandatari al primer vicepresident, Martín Vizcarra.

Kuczynski, de 79 anys, deixa el càrrec enmig de la crisi causada per la difusió de vídeos i àudios que mostren els seus aliats intentant comprar vots de congressistes opositors. L´objectiu era evitar la destitució pels seus vincles amb la constructora brasilera Odebrecht.

Aquesta empresa va divulgar que havia pagat centenars de milers de dòlars a la consultora Westfield Capital, propietat de Kuczynski, quan era ministre d´Economia durant la presidència d´Alejandro Toledo (2001-2006).

Kuczynski assumí la presidència al juny del 2016 amb una molt ajustada victòria en la segona volta electoral sobre Keiko Fujimori, del partit Força Popular, que va obtindre una majoria aclaparadora en el Congrés.

El mandatari es va aproximar a Kenji Fujimori, diputat enfrontat amb la seua germana Keiko i més pròxim a son pare, l´expresident Alberto Fujimori com una forma tant de guanyar suports com de fomentar el desgast dels rivals. Aquest últim havia sigut condemnat a 25 anys de presó per delictes de lesa humanitat.

A canvi d´aquest suport d´una part de l´oposició, Kuczynski indultà l´expresident Fujimori per a frenar un procés de destitució iniciat en el parlament al desembre.

Però la difusió dels vídeos de la compra de vots de parlamentaris ha forçat que presentara la dimissió abans que el destituïra la cambra.

De moment, la Fiscalia peruana ha demanat que es prohibisca l´exida del país a Pedro Pablo Kuczynski, que haurà d´afrontar les investigacions en marxa pel cas Odebrecht.

La Constitució peruana estableix que el càrrec l´ha d´assurimer vicepresident, Martín Vizcarra, que actualment es l´ambaixador peruà al Canadà.

També et pot interessar

stats