Xi Jinping s'aferra al poder de la superpotència emergent

Abolit el límit de dos mandats, el líder xinés n'estrenarà un tercer a partir del XX Congrés del Partit Comunista, on ha defés la integració de Taiwan com a irrenunciable

El president de la Xina durant el discurs d'obertura del 20 Congrés del Partit Comunista
El president de la Xina durant el discurs d'obertura del XX Congrés del Partit Comunista / Thomas Peter (Reuters)

El XX Congrés del Partit Comunista Xinés, que se celebra des d'aquest diumenge, perpetuarà el seu líder Xi Jinping al capdavant d'aquesta superpotència i consolidarà encara més el seu poder amb un tercer mandat quinquennal inèdit entre els seus predecessors.

Això el convertirà en el líder xinés més poderós des de Mao Tse-tung als anys setanta. El seu ascens es produeix després de la reforma constitucional de 2018, que va abolir el límit de dos mandats que hi havia per a exercir la presidència del país. Això vol dir que Xi Jinping, que ara té 69 anys, podria continuar en el poder la resta de la seua vida.

Això passa quan, després de tres dècades de creixement amb un ritme sense parangó en la història, la Xina és ara mateix una potència global capaç de reconfigurar l'orde internacional amb un poder econòmic, diplomàtic, militar i tecnològic cada vegada més gran.

La integració de Taiwan, irrenunciable

En el seu discurs d'obertura, Xi Jinping ha defés, entre altres qüestions, la política de "covid zero" que s'aplica al país, ha destacat els avanços tecnològics, s'ha felicitat pel retorn de l'orde als carrers de Hong Kong i ha reiterat que Taiwan és una part irrenunciable del seu territori.

"Perseguirem una reunificació pacífica, però mai prometrem renunciar a l'ús de la força com a opció", va dir Xi abans de definir la Xina com la potència que promourà la pau mundial i que "mai buscarà l'hegemonia" ni l'"expansionisme".

També et pot interessar

stats