Rússia envaeix Ucraïna i causa desenes de morts

Tancs russos han entrat per diversos punts del país després dels bombardejos contra objectius militars, que han matat més de quaranta militars i almenys huit civils

Explosió a la ciutat de Kíev
Explosió a la ciutat de Kíev / Europa Press

L'amenaça s'ha complit i Rússia ha atacat Ucraïna. Poc abans de les sis de la matinada s'han sentit les primeres explosions al país després que el president rus, Vladímir Putin, anunciara una "operació militar especial" per la televisió. En el missatge ha justificat l'ofensiva amb l'objectiu d'alliberar la zona del Donbass dels "abusos i del genocidi" del govern ucraïnés contra la població prorussa. Ha arribat a dir que el propòsit és desmilitaritzar i "desnazificar" Ucraïna.

Kíev ha confirmat atacs a nou regions en què s'ha malmés principalment infraestructures militars, aeroports i aeròdroms. Els míssils i les bombes russes han destruït objectius a Kramatorsk, la base militar ucraïnesa al Donetsk; Odessa, on hi ha la major part de la flota del mar Negre, i a Kherson, la regió limítrofa amb la península de Crimea. També s'han reportat atacs a les regions d'Ivano-Frankivsk, Khmelnitski, Txerníhiv, Khàrkiv, Nikolaev i a Kíev, on s'han reportat destrosses a l'aeroport de la capital, entre altres objectius.

Denuncia Ucraïna que ja hi ha tancs russos a la regió de Kíev, a només 150 kilòmetres de la capital, i també a la zona del Donbass després de travessar les fronteres nord (Bielorússia) i est (Rússia) del país. La guàrdia fronterera ha distribuït imatges de tropes de Moscou que accedeixen també per la regió de Kherson, limítrofa amb Crimea, que Rússia es va annexionar en 2014. En el vídeo es veuen blindats, tancs i camions militars que travessen la frontera sud.

Regions ucraïneses atacades per Rússia
Regions ucraïneses atacades per Rússia / Marta Galindo

Més de quaranta militars han perdut la vida en els primers bombardejos russos contra infraestructures militars, en els quals també han mort huit civils i desenes de persones han resultat ferides, segons el govern ucraïnés. "A la ciutat de Podolsk, de la regió d'Odessa, set morts, set ferits i 19 desapareguts a conseqüència d'un bombardeig. A la ciutat de Mariúpol, a la regió de Donetsk, hi ha un mort i dos ferits", ha informat l'assessor del Ministeri de l'Interior, Antón Gueraschenko.

El servei estatal d'emergències ha confirmat la mort de 18 persones -deu dones i huit homes- en l'atac a una unitat militar d'Odessa. També ha informat que un avió militar ucraïnés s'ha estavellat al sud de Kíev, causant la mort de cinc dels seus catorze ocupants, si bé no ha precisat les causes del sinistre. S'han compartit imatges i vídeos d'algun edifici civil destruït, com un bloc d'apartaments de Chuguev, a la regió de Khàrkiv, si bé l'exèrcit rus nega que haja bombardejat nuclis urbans.

El Centre de Comunicacions Estratègiques i Seguretat Informativa d'Ucraïna assegura que l'exèrcit ha recuperat la ciutat de Shchastia i ha aniquilat "50 enemics" russos. El municipi està a Lugansk, una de les dos regions del Donbass, juntament amb Donetsk, a què Moscou ha reconegut la independència d'Ucraïna. Milícies independentistes d'aquestes regions han llançat una contraofensiva contra les forces ucraïneses amb el suport d'unitats de l'exèrcit rus, segons ha informat Moscou.

Edifici atacat a la ciutat de Brovary, prop de Kíev
Edifici atacat a la ciutat de Brovary, prop de Kíev / Reuters

El primer ministre, Volodímir Zelenski, ha decretat la llei marcial al conjunt d'Ucraïna i ha demanat la població que es quede a casa. En una compareixença pública, s'ha adreçat al país per a assegurar que es defendran de la invasió i derrotaran l'enemic. En un comunicat distribuït en l'Exèrcit de Terra, el mandatari ha ordenat les tropes que causen "tantes pèrdues com siga possible a l'invasor". El país ha fet una crida a les armes a la població civil i ha cridat els voluntaris a allistar-se a les Unitats de Defensa Territorial. 

Milers de persones han començat a abandonar el país cap a zones més segures. Hi ha centenars de moviments confirmats en direcció a Romania, fins al punt que països com Alemanya ja han oferit "suport massiu" als estats fronterers per a ajudar-los amb la previsible allau de persones refugiades. La cerca de zones més segures, sense instal·lacions militars o estratègiques al voltant, ha causat un col·lapse viari a Kíev. Fugir de la capital ha sigut missió impossible durant hores pels embussos que ha causat l'acumulació de vehicles.

En el terreny diplomàtic, Ucraïna ha trencat les relacions amb Rússia, que ha rebut una allau de condemnes de la comunitat internacional per l'atac. Els caps d'Estat i de govern de la Unió Europea ha demanat Moscou que frene l'ofensiva i acusen el Kremlin d'haver optat de manera unilateral per "una escalada greu i premeditada".

El Consell de l'Atlàntic Nord, el màxim òrgan de presa de decisions de l'OTAN, ha mantingut una primera reunió invocant l'article 4 de l'Aliança Atlàntic, que s'activa quan un dels països membre se sent amenaçat. El president de l'OTAN ha convocat una cimera urgent aquest divendres per a tractar la invasió russa.

Putin ha respost amb noves advertències a la UE i l'OTAN: "Qualsevol que intente detindre'ns i crear més amenaces per al nostre país ha de saber que la resposta serà immediata i tindrà unes conseqüències que mai han enfrontat en la història", ha anunciat en un missatge a la televisió.

Milers de vehicles parats en l'intent frustrat d'abandonar Kíev
Milers de vehicles parats en l'intent frustrat d'abandonar Kíev / Reuters

 

També et pot interessar

stats