Biden amenaça Rússia davant una possible invasió d'Ucraïna, que dona per segura

El president dels Estats Units amenaça Putin de tancar els bancs russos l'accés al dòlar si envaeix Ucraïna

El president dels EUA, Joe Biden, durant el seu discurs
El president dels EUA, Joe Biden, durant el seu discurs / Kevin Lamarque (Reuters)

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha manifestat estar convençut que Rússia envairà Ucraïna, i ha amenaçat de decretar sancions greus en cas d'una invasió a gran escala, tancat l'accés als intercanvis en dòlars.

"No tinc molt clar que estiga segur de què farà [en referència al president rus Vladímir Putin]. Sospite que hi aniran. Ha de fer alguna cosa", ha afirmat Biden en el discurs pel seu primer any de mandat.

"Crec que encara no vol una guerra en tota regla; número u. Número dos, crec que provarà Occident, als Estats Units i l'OTAN tan significativament com puga? Sí, crec que ho farà. Però pagarà un preu alt, que crec no sap què li costarà. I crec que es penedirà d'haver-ho fet", ha explicat durant la seua intervenció.

Les manifestacions de Biden tenen lloc després que el Kremlin ha reunit 100.000 soldats a prop de les fronteres d'Ucraïna i Rússia ha elevat les acusacions contra l'OTAN, a la qual culpa d'intentar expandir les fronteres d'occident cap a l'est. Kíev lluita des de 2014 contra els separatistes prorussos en la regió de Donbass, que tenen el suport de Moscou, que aquell any es va annexionar la península de Crimea després d'un referèndum que la comunitat internacional no reconeix. L'escalada de violència posterior es va frenar amb un alto en foc amb continuades violacions per les dues parts.

La principal amenaça de Washington és econòmica. Segons ha avançat Biden en cas d'una invasió els bancs russos "no podran fer transaccions en dòlars", una sanció que assegura tindria "un impacte devastador en Rússia" si bé també tindrà cost per als EUA i les economies europees.

Marge de negociació

Però l'exposició del president estatunidenc ha deixat algunes incògnites. Tant per la reacció coordinada davant la incursió militar, com pel fet que Biden ha deixat entendre que es faria la vista grossa en cas "d'una incursió menor" a diferència de si Moscou opta per emprar "força massiva". La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha enviat un comunicat posterior aclarint que si qualsevol força militar russa travessa la frontera amb Ucraïna", Washington ho considerarà "una nova invasió" i imposarà represàlies "ràpides i greus" de manera coordinada amb els seus aliats europeus.

Malgrat les amenaces de Washington, el president dels EUA veu que encara hi ha espai per a negociar amb el seu homòleg, Vladímir Putin, que demana garanties que Ucraïna mai serà part de l'OTAN i que no hi haurà cap "estació d'armes estratègica" de l'Aliança Atlàntica a Ucraïna. "Podem fer alguna cosa sobre el segon cas", ha assenyalat Biden, que al mateix temps ha manifestat que considera "improbable" que Ucraïna s'unisca a l'OTAN en el curt termini.

Imatges de satèl·lit que evidencien l'acumulació de forces russes en la frontera amb Ucraïna a les acaballes de 2021
Imatges de satèl·lit que evidencien l'acumulació de forces russes en la frontera amb Ucraïna a les acaballes de 2021 / Imatge de satèl·lit de Maxar Technologies (Efe)

També et pot interessar

stats