Creix la tensió amb Rússia per la seua elevada presència militar a la frontera amb Ucraïna

Putin considera "inadmissible" l'entrada d'Ucraïna en l'OTAN, mentre que Biden descarta enviar-hi tropes, però adverteix de sancions econòmiques "mai vistes" si l'envaeix

El president d'Ucraïna, Volodymyr Zelenskiy, atorga premis als soldats de la línia fronterera a la regió de Donetsk,
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, atorga premis als soldats de la línia fronterera a la regió de Donetsk / Reuters

El president rus, Vladímir Putin, ha assegurat que la política exterior de Rússia és pacífica, però ha afegit que ha de garantir la seua seguretat, en al·lusió a un possible ingrés d'Ucraïna en l'OTAN. Els EUA i Ucraïna creuen que Rússia prepara una incursió en territori ucraïnés que podria produir-se a principis de 2022, i que per això ha desplegat entre 70.000 i 94.000 soldats russos a la seua frontera amb el país veí.

Kíev acusa Rússia de concentrar tropes a la seua frontera amb la finalitat d'envair el seu territori, mentre Moscou denuncia que Ucraïna ha mobilitzat la meitat de les seues forces armades en la línia de separació amb les repúbliques prorusses de Donetsk i Lugansk amb la finalitat d'atacar el Donbass.

Putin considera "provocadora" la pregunta sobre si Rússia es proposa atacar Ucraïna, com denuncien Kíev i els Estats Units, encara que ha insistit que per a Moscou és "inadmissible" l'entrada del país veí en l'Aliança Atlàntica. "Seria criminal per part nostra no reaccionar i observar el que passa sense fer res", ha precisat.

Sobre la necessitat de garanties de seguretat vinculants, Putin ha dit que ha parlat amb el seu homòleg nord-americà, Joe Biden, durant la cimera virtual de més de dues hores. Ha revelat que Biden suggereix crear un grup de treball que es dedicarà a abordar aquest assumpte.

Reunió de Putin amb Biden

Putin qualifica de "constructiva" la reunió amb Biden, que ha comunicat al cap del Kremlin que els EUA està disposat a castigar Moscou amb fortes mesures econòmiques, inclosa la suspensió del gasoducte Nord Stream 2, i el reforçament del flanc est de l'OTAN si ataca Ucraïna.

Els Estats Units esperen poder anunciar a la fi d'aquesta setmana una sèrie de reunions d'alt nivell amb els seus principals aliats de l'OTAN i Rússia per a rebaixar la tensió entre les parts, segons ha dit el president nord-americà, Joe Biden.

En la seua trobada virtual del dimarts, Biden Joe Biden ha descartat que els Estats Units tinguen intenció d'enviar tropes a Ucraïna si Rússia l'envaeix, encara que ha advertit a Putin que hi haurà conseqüències econòmiques "mai vistes".

El que sí que faria Biden en cas d'un atac rus seria "proporcionar més capacitat defensiva als ucraïnesos", a més de "reforçar" la presència nord-americana als països del flanc est de l'OTAN, ha recalcat.

Després de parlar amb el líder rus, Biden va telefonar el president francés, Emmanuel Macron; la cancellera alemanya ixent, Angela Merkel, i els primers ministres d'Itàlia, Mario Draghi, i del Regne Unit, Boris Johnson. Tots van acordar mantindre un "enfocament coordinat i exhaustiu" i confien que Moscou acabe per "reduir les tensions i implicar-se en una via diplomàtica".

Biden telefonarà a més aquest dijous al president ucraïnés, Volodímir Zelenski, per a coordinar postures després de la conversa amb Putin.

Borrell descarta sancions a Rússia dilluns

L'alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha descartat que la Unió Europea tinga intenció d'imposar la setmana vinent un paquet de sancions de caràcter preventiu contra Rússia per la seua elevada presència militar a la frontera amb Ucraïna.

"Ara es tracta de no escalar ni donar raons o arguments per a provocar el que volem evitar. Caldrà fer tots els esforços diplomàtics i d'advertiments per a evitar que es produïsca una crisi militar, que seria certament molt greu", ha explicat Borrell.

També et pot interessar

stats