Rússia assegura que els EUA i l'OTAN han dit "no" a les seues demandes de seguretat

Els Estats Units rebutgen en l'OSCE el "xantatge" de Rússia, però insisteixen en el diàleg per a assegurar la pau a Ucraïna

El president de Rússia, Vladímir Putin, en una imatge d'arxiu
El president de Rússia, Vladímir Putin, en una imatge d'arxiu / Ievgueni Paulin (EFE)

Els Estats Units i l'OTAN han dit "no" a les demandes de garanties de seguretat de Rússia, segons ha assegurat Serguei Riabkov, viceministre d'Afers Estrangers rus, que ha descartat una ràpida represa de les negociacions amb Occident.

"Quant als elements clau dels textos (de garanties de seguretat) els Estats Units i els seus aliats, de fet, ens diuen que no", ha dit Riabkov en declaracions al canal de televisió internacional rus RTVI.

Per la seua banda, els Estats Units han secundat que l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) siga el fòrum essencial per a rebaixar les tensions amb Rússia i assegurar la pau a la regió, però ha advertit que no acceptarà "xantatges" de Rússia ni la seua exigència de mantindre "esferes d'influència".

"Mentre ens preparem per a un diàleg obert sobre com reforçar la seguretat en benefici de tots, hem de rebutjar amb decisió el xantatge i no permetre mai que es premien les agressions i les amenaces", ha afirmat Michael Carpenter, ambaixador de Washington davant aquest organisme, que ha celebrat aquest dijous una reunió del seu Consell Permanent.

El representant estatunidenc ha defés que l'OSCE, a la qual pertanyen 57 països, des del Canadà fins a Rússia, és el fòrum apropiat per a un "diàleg obert" sobre com enfortir la seguretat a Europa.

Però també ha demanat tolerància zero amb "esferes d'influència" o la restricció de la llibertat dels països de "triar les seues pròpies aliances", en una al·lusió a l'exigència de Rússia que diversos països que van estar sota el control de la Unió Soviètica no entren en l'OTAN, per a garantir la seua pròpia seguretat.

Carpenter ha dit que les accions de Rússia contra Ucraïna són un "desafiament" a la pau i la seguretat a Europa, i ha denunciat també el que va anomenar "indesitjada presència militar" russa en territori de Geòrgia i Moldàvia.

La UE defén la llibertat dels països de decidir sobre la seua política exterior

La Unió Europea (UE), per part seua, ha destacat que els pilars de la seguretat europea són la integritat territorial i sobirania dels Estats, el reconeixement de les fronteres de cada país i la llibertat dels països de decidir sobre la seua política exterior i de seguretat.

"Cap d'aquests principis és negociable, ni subjecte a revisió o reinterpretació", ha destacay la UE en una clara referència a Rússia i la seua exigència que Ucraïna no entre en l'OTAN. "La violació d'aquests principis és el principal obstacle per a un espai de seguretat comuna i indivisible a la regió de l'OSCE", ha advertit la UE en la seua intervenció.

Brussel·les ha advertit també que no pot haver-hi una decisió sobre la seguretat a Europa sense que estiguen tots els estats europeus en la taula de negociacions.

També et pot interessar

stats