Condemna internacional unànime a Rússia per atacar Ucraïna

Zelenski fa un crida als líders mundials per a configurar un front per a "detindre Putin" mentre les potències estudien noves sancions "massives" contra Moscou

Tancs ucraïnesos a la ciutat de Mariupol, a l'est del país
Tancs ucraïnesos a la ciutat de Mariúpol, a l'est del país / Carlos Barria (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 de febrer 2022 - 08:58 Actualitzat: 24 de febrer 2022 - 12:42

Després de setmanes de tensió i especulacions, la guerra ha esclatat a Ucraïna. Rússia ha llançat durant la matinada d'aquest dijous una operació militar a gran escala contra el país, segons ha justificat el Kremlin, per a defensar les persones "d'abusos i del genocidi" del govern ucraïnés. L'acció ha generat immediatament el rebuig unànime de la comunitat internacional. Representants de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), l'Organització del Tractat Atlàntic Nord (OTAN), els Estats Units, la Unió Europea... Gran part dels actors internacionals han condemnat en bloc l'atac rus. 

Poc després que el president rus, Vladímir Putin, ha anunciat la intervenció en un missatge televisat, el govern ucraïnés assegurava que es defensarà de l'agressió. El líder del país, Volodímir Zelenski, ha explicat que ha parlat per telèfon amb l'homòleg als Estats Units, Joe Biden, que li ha promés "ajuda internacional". Després, en el seu compte de Twitter s'ha dirigit als líders de les principals potències mundials per a crear una "coalició anti-Putin" i detindre la invasió. "Sancions immediates, ajuda militar i financera d'Ucraïna. Tancament de l'espai aeri. El món ha de forçar Rússia a la pau", ha escrit el president ucraïnés.

El cap de la Casa Blanca, al seu torn, ha respost el moviment de Putin a través d'un breu, però rotund, comunicat, en què l'acusa de llançar un atac "no provocat i injustificat" contra Ucraïna i d'apostar per una "guerra premeditada" que provocarà una "catastròfica pèrdua de vides i sofriment". Biden ha promés que hi haurà "sancions severes" contra Moscou per aquesta intervenció militar.

També hi ha hagut condemna immediata des de l'ONU. El secretari general, António Guterres, ha fet una crida a Rússia a fer marxa enrere i aturar la intervenció a Ucraïna. "Aquest és el moment més trist del meu mandat com a secretari general de les Nacions Unides", ha declarat al final d'una reunió d'emergència del Consell de Seguretat, que ell mateix havia obert demanant al president Putin que no llançara l'ofensiva. Ha remarcat que la guerra que ha començat "no té gens de sentit".

Sancions "massives" des de la UE

La Unió Europea (UE) ha rebutjat l'"injustificat" atac rus contra Ucraïna, ha expressat el seu temor pels civils i ha assegurat que farà que el Kremlin "reta comptes" per això. "Condemnem enèrgicament l'atac injustificat de Rússia a Ucraïna", han indicat en sengles publicacions en els seus perfils oficials de Twitter els presidents de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i del Consell Europeu, Charles Michel.

Aquest mateix dijous els líders de la UE es reuneixen en una cimera extraordinària per a discutir i adoptar "ràpidament" noves sancions "massives i severes" contra Rússia. La mateixa Von der Leyen i l'alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, "esbossaran un nou paquet de sancions" que està finalitzant la Comissió Europea i el Servei Europeu d'Acció Exterior "en estreta coordinació amb els socis, i el Consell les adoptarà ràpidament", indiquen en una declaració conjunta Michel i Von der Leyen.

La presidenta de l'executiu comunitari ha qualificat de "bàrbar" l'atac del Kremlin i ha especificat que les noves sancions que planeja la UE s'imposaran contra "sectors estratègics" russos, entre d'altres, un bloqueig dels seus bancs al mercat europeu. Borrell, que ha comparegut al costat de Von der Leyen, ha afegit que el paquet de sancions serà el "més massiu i dur" que haja adoptat el bloc dels Vint-i-set mai. I ha advertit Putin que si no fa marxa arrere, Rússia es veurà "sotmesa a un aïllament sense precedents".

Tots els països de la UE han exigit al Kremlin que cesse totes les operacions militars a Ucraïna i retire les tropes desplegades en aquest territori, al mateix temps que han responsabilitzat Moscou de l'agressió i "de tota la destrucció i pèrdua de vides que causarà"

Des de l'OTAN, el secretari general, Jens Stoltenberg, ha condemnat "enèrgicament" en un comunicat l'atac "no provocat" de Rússia contra Ucraïna, que, segons ha dit, arrisca "innombrables vides civils". I ha lamentat que Moscou haja triat el "camí de l'agressió". 

Són diversos els països que se sumen a la condemna internacional. Austràlia, el Japó, Dinamarca, Noruega, el Regne Unit... La llista s'allarga a mesura que passen les hores. També han expressat el seu rebuig alguns del bloc comunitari a títol individual, com ara Itàlia, França, Portugal o Espanya mateix. Tant el president del govern, Pedro Sánchez, com el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, han garantit que Espanya es manté coordinada amb els socis de la UE i l'OTAN per a donar resposta a l'atac de Rússia.

En l'altra cara de la moneda estan els països que eviten condemnar la intervenció del Kremlin. És el cas de la Xina, que ha demanat a totes les parts implicades "mantindre la calma" per a "evitar que la situació es descontrole". Tampoc rebutja obertament els bombardejos l'Índia, que ha afirmat aquest dijous estar "observant de prop la situació canviant". El govern d'aquest país asiàtic incideix que el focus d'atenció en aquest conflicte el posen a garantir la seguretat dels nacionals. 

També et pot interessar

stats