Les sancions i bloquejos comercials a Rússia tindran repercussions en el preu del gas

És el segon exportador mundial de petroli i subministra el 40% del gas que es consumeix a la Unió Europea

Crisi del gas

Les sancions i bloquejos comercials a Rússia tindran repercussions. És el segon exportador mundial de petroli i, a més, subministra el 40% del gas que es consumeix a la Unió Europea. 

Puja la tensió, i Alemanya ha decidit suspendre l'autorització per al nou gasoducte Nord Stream 2. L'ex primer ministre rus, membre del consell de seguretat de Putin, ha amenaçat amb la pujada del gas a Europa als 2.000 euros. I la realitat és que ací no perilla el subministrament perquè Espanya depén sobretot d'Algèria, però sí que continuarà l'escalada de preus.

"El preu del gas està marcant el preu del quilowatt hora elèctric i, per tant, si hi ha un repunt del gas, els de l'electricitat també seran més alts", resumeix Manuel Alcázar, investigador de l'Institut d'Enginyeria Industrial Energètica de la Universitat Politècnica de València (UPV).

La llum ha repuntat aquest dimecres un 9% i ronda els 200 euros per megawatt. El barril del petroli, a punt de tocar els 100 dòlars. I la crisi ha estés la por en les borses. Per això, es busquen alternatives als Estats Units o al nord d'Àfrica, per a no dependre del gas rus. 

"Alguns països com Alemanya i Itàlia, que sí que reben una gran quantitat del gas rus, podrien tindre algun problema, necessitat urgent de buscar altres proveïdors que els subministraren el gas que necessiten. En el curt i mitjà termini sí que tindrà conseqüències econòmiques importants", afig Alcázar.

I a Rússia, la borsa ha patit la major caiguda des de la invasió de Crimea. Una referència del que pot suposar el conflicte. Les pèrdues van ser de més de 50.000 milions d'euros per a Rússia, i més de 40.000 milions a la Unió Europea.

També et pot interessar

stats