Mata dimiteix com a síndic del PSPV i deixa l'escó a les Corts

El polític socialista deixa la primera línia per a centrar-se en la defensa del principal investigat en el cas Assut 

Mata dimiteix com a síndic del PSPV i deixa l'escó a les Corts

Manolo Mata es retira de la primera línia de la política i se'n va de les Corts. Qui ha sigut fins ara síndic del PSPV en el parlament valencià dimiteix del càrrec i deixa l'escó per a centrar-se en la carrera com a penalista. Mata és l'advocat defensor de l'empresari Jaime Febrer, presumpte capitost de la trama Assut, un fet que ha suscitat crítiques de l'oposició i ha generat un gran malestar entre els socis del Botànic, Compromís i Unides Podem i, fins i tot, en alguns sectors del PSPV. 

La decisió s'ha conegut aquest dissabte i ve precedida per dies de polèmica després d'alçar-se part del secret de sumari del cas, en el qual s'investiguen suposades comissions il·legals a canvi d'adjudicacions d'obra pública de l'Ajuntament de València per empreses que haurien fet factures suposadament fictícies. Els partits de l'oposició qüestionaven que Mata exercira de portaveu socialista i alhora defensara Febrer. Recentment, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va eixir en defensa del síndic davant de les crítiques i incidia que la llei "permet" compaginar les faenes en l'espai públic i el privat.

La renúncia oficial del polític socialista es farà efectiva el pròxim divendres, l'endemà del ple. Aleshores deixarà l'escó que ocupa des del 2015, ara fa set anys, i posarà punt final a una etapa com a portaveu parlamentari del PSPV, durant quasi dues legislatures del govern del Botànic.

Fa un any que Mata va decidir assumir la defensa de Febrer, "per raons accidentals", ha puntualitzat als periodistes després de l'acte institucional amb motiu del Dia de les Corts. La pressió, però, s'havia incrementat aquesta setmana per l'alçament del sumari d'Assut, dimarts passat. Ell mateix ha reconegut que la situació era insostenible i que era conscient que havia de triar entre la cambra autonòmica i l'advocacia perquè compatibilitzar ambdues esdevé una tasca "molt complicada". "Sabia que havia d'optar per continuar portant la defensa o l'escó", perquè implica dedicar "molt de temps" i és una qüestió "en primera línia política sobre la qual es parla moltíssim", ha admés el síndic, que considera que no poder fer declaracions per secret professional sobre un cas tan mediàtic hauria perjudicat el seu partit. "És com si fora un ànec coix de síndic", ha ironitzat. Sí que mantindrà, en canvi, el càrrec de sotssecretari del PSPV-PSOE, perquè "ser advocat i socialista no és incompatible".

Qui encara és síndic del grup majoritari en les Corts va comunicar la dimissió al president de la Generalitat aquest divendres. Ha confessat que Ximo Puig s'estimava més que ell deixara la defensa de Febrer en lloc de renunciar a l'hemicicle. "Però aquesta és la meua faena i m'agrada", ha argumentat Mata, que ha lamentat que en general no s'entenga que un polític puga portar plets com aquest.

També et pot interessar

stats