Mata, sobre Oltra: "Jo deixaria d'insistir en la conspiració de l'extrema dreta"

El síndic del PSPV en les Corts recomana a la vicepresidenta del Consell que aporte "tota la claredat al procediment" obert pel cas dels abusos a una menor tutelada perquè "s'arxive al més aviat possible"

Mata, entrevistat aquest dilluns en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El portaveu parlamentari del PSPV en les Corts, Manolo Mata, creu que no s'ha de seguir recorrent a l'argument de la conspiració contra la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en el cas dels abusos a una menor tutelada per part de l'exmarit. Ella va denunciar una cacera de l'extrema dreta per a aconseguir que se la investigue judicialment per aquests fets, però Mata recomana que deixe "d'insistir" en aquesta via i aposte per treballar amb claredat. "Jo intentaria aportar tota la claredat al procediment perquè s'arxive al més aviat possible i poder continuar treballant, perquè si no és insuportable", ha dit, entrevistat en Les notícies del matí

Mata ha acusat la dreta de crispar el debat i aprofitar-se de qualsevol errada de l'oponent, "per mínima que siga", per a judicialitzar la política, en referència a les últimes denúncies presentades pel PP contra Oltra pel cas dels abusos i per presumptes irregularitats en les subvencions que van rebre de la Generalitat diverses empreses, entre d'altres, del germà del president, Ximo Puig. "Fan mal a la convivència", ha assegurat sobre aquestes actuacions. Tot i el gran poder mediàtic que li reconeix a la dreta, ell aconsella un gir en el discurs de l'esquerra: "No podem traslladar sempre que hi ha conspiracions contra nosaltres", ha assenyalat. 

I s'ha mostrat convençut que en cap dels dos casos hi ha "responsabilitat" de l'Administració autonòmica perquè "s'han fet les coses bé". "No hi ha corrupció, ningú s'ha enriquit", ha insistit el polític socialista, per a qui les acusacions de la dreta se centren a "abatre l'esquerra" perquè la consideren "ocupa del poder", més que en "elements centrals de la política". 

No podem traslladar sempre que hi ha conspiracions contra nosaltres

Sobre la investigació a la Conselleria d'Igualtat per la gestió del cas dels abusos, Mata ha assenyalat que es tractava d'una qüestió "extremadament complexa" en què han intervingut molts factors, també psicològics. I que ha servit de punt de partida per a detectar errades en el sistema de protecció als menors i millorar els procediments: "Des d'aleshores no ha tornat a passar mai més", ha afirmat. El socialista ha defensat la innocència d'Oltra, però ha deixat clar que si a algú del seu partit se li obrira judici oral, hauria de dimitir: "És la decisió que va prendre el PSPV, quan hi ha judici oral, la gent ha d'abandonar els seus càrrecs. És lamentable, però és així", ha remarcat.

L'estratègia de l'extrema dreta: "Cabrejar tot el món"

El vicesecretari general del PSPV s'ha referit durant l'entrevista a la tensa sessió de control que es va viure dijous passat a les Corts entre els grups del Botànic i l'oposició, especialment el PP i Vox. A parer seu, és el resultat de l'estratègia de crispació que persegueixen i que només condueix la ciutadania a desvincular-se de la política: "La gran victòria de l'extrema dreta és haver aconseguit cabrejar tot el món", ha apuntat. El que està passant, ha precisat, és que està "molt crescuda" perquè "sap que el PP pensa comptar amb ells per a accedir als governs". I ha posat d'exemple el cas de Castella i Lleó, que serà el primer executiu de tot Espanya sostingut per Vox. "Són imprescindibles i per això tenim una part del país bloquejada. No estem analitzant les coses correctament", ha lamentat el parlamentari autonòmic. 

No tindre un cordó sanitari amb l'extrema dreta és un drama per al sistema, per a la democràcia i per al PP

En oposició al que passa a Castella i Lleó ha destacat el cas de França, on la dreta s'ha unit a l'esquerra per a intentar impedir que Marine Le Pen arribe a la presidència el 24 d'abril, quan s'enfrontarà a Emmanuel Macron en la segona volta. "No tindre un cordó sanitari amb l'extrema dreta és un drama per al sistema, per a la democràcia i per al PP", ha criticat, en referència a la situació espanyola.

Pròxim govern a València

Preguntat per la picabaralla entre el PSPV i Compromís arran d'unes declaracions fetes per la vicealcaldessa de València, la socialista Sandra Gómez, en què apostava per un canvi de cicle en la ciutat per tal que el seu partit liderara el pròxim govern, Mata aconsella anar amb peus de plom. "Estem en un joc perillós. No podem fer des de Compromís ni el PSPV res que afavorisca que [María José] Català siga alcaldessa. És un risc real", ha alertat, sobre la possibilitat que les disputes en l'esquerra beneficien la probable candidata del PP. 

No podem fer des de Compromís ni el PSPV res que afavorisca que Català siga alcaldessa. És un risc real

El síndic socialista coincideix amb Sandra Gómez que, després d'un govern encapçalat per Compromís a València "podria ser el torn del PSPV", però opina que ambdós partits han de seure a parlar i tindre més empatia. "Han de baixar el pistó i tranquil·litzar-se, fer un projecte col·lectiu i atractiu perquè les esquerres puguen continuar governant", ha assenyalat. 

També et pot interessar

stats