Mañueco es converteix aquest dilluns en el primer president autonòmic sostingut per la ultradreta

El popular serà investit president de la Junta de Castella i Lleó amb el suport de Vox, que va ser la tercera força més votada

García Gallardo (Vox), a l’esquerra, i Fernández Mañueco (PP), dreta, en una de les reunions que van mantindre per a tancar el pacte de govern de Castella i Lleó
García Gallardo (Vox), a l’esquerra, i Fernández Mañueco (PP), dreta, en una de les reunions que van mantindre per a tancar el pacte de govern de Castella i Lleó / Photogenic (Europa Press)

El popular Alfonso Fernández Mañueco serà investit president de la Junta de Castella i Lleó aquest dilluns, amb els vots a favor de Vox, formació d'ultradreta que per primera vegada entrarà en un govern a Espanya.

Fernández Mañueco accedirà a la presidència del govern castellanolleonés quasi dos mesos després d'unes eleccions autonòmiques anticipades, celebrades el passat 13 de febrer. Des d’aleshores hi ha hagut un procés de negociacions, en què Vox, tercera força política més votada, s’esbossava com a peça clau del govern autonòmic.

De fet, el líder nacional, Santiago Abascal, feia broma sobre les possibilitats que se li obrien a la seua formació d’integrar l’executiu autonòmic al cap de poques hores dels comicis. “Quina cara de vicepresident se li està posant a Gallardo”, en al·lusió a Juan García-Gallardo, cap de llista de Vox i qui ocuparà la vicepresidència.

Un mes després dels comicis, PP i VOX firmaven un acord de govern de coalició. La formació d'ultradreta es quedava la vicepresidència i tres conselleries i introduïa en el pacte conceptes propis del seu ideari, com una llei contra la violència intrafamiliar o la immigració regulada.

Aquest dilluns està prevista la sessió d’investidura i dimarts que ve serà la presa de possessió. Més enllà de les repercussions autonòmiques, la configuració d’aquest govern de Castella i Lleó té ressò nacional, perquè serà la primera vegada que Vox entrarà en un govern autonòmic.

Feijóo no assistirà

Està quasi descartat que el nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo, acudisca a l'acte d’aquest dilluns i encara no s'ha pronunciat sobre el de la setmana que ve.

Algunes veus apunten que Núñez Feijóo pretenia agafar el timó del PP amb tot aquest procés acabat, amb la intenció de desvincular-se el màxim possible del pacte, però finalment no ha sigut així.

També et pot interessar

stats