Vox entra en el govern de Castella i Lleó després de pactar amb el PP

L'extrema dreta presidirà el Parlament autonòmic i ocuparà la vicepresidència i tres carteres en la Junta

El candidat del Partit Popular a la reelecció com a president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco
Alfonso Fernández Mañueco / J. Casares (Efe)

L'extrema dreta entra per primera vegada en un executiu autonòmic a Espanya de la mà de Vox, que ha arribat a un acord de govern amb el PP. Ho ha anunciat aquest dijous el candidat dels populars i president de la Junta en funcions, Alfonso Fernández Mañueco.

A través d'aquest pacte, Mañueco revalida el càrrec mentre que el candidat de Vox, Juan García-Gallardo en serà vicepresident de l'executiu. La formació ultradretana s'assegura també designar els titulars de tres de les conselleries del futur govern de coalició. I, a més, presidirà les Corts de Castella i Lleó. Serà el procurador de Vox per la província de Lleó, Carlos Pollán Fernández, el que ocuparà el càrrec al capdavant del Parlament autonòmic després que el PP hi ha votat a favor. Només el PSOE i Vox havien presentat candidat per a presidir les Corts: Pollán ha guanyat la socialista Ana Sánchez per 44 vots a 30, gràcies al suport dels populars. 

L'acord l'ha donat a conéixer el mateix Mañueco, poc abans que començara la sessió de constitució de la cambra. S'ha tancat per a tota la legislatura "sobre la base d'un programa al servei de les persones". "Entenc la democràcia des del diàleg, no des de la imposició. He oferit a Vox un acord de govern en benefici de les persones de Castella i Lleó. Des de la nostra posició inicial, hem cedit per a propiciar l'acord, Vox no s'ha mogut gens" diu Mañueco en una de les publicacions que ha publicat en Twitter. 

Crítiques de l'oposició al "pacte de la vergonya"

El candidat de Ciutadans a presidir el govern de Castella i Lleó, Francisco Igea, ha qualificat de "vergonya" el pacte anunciat per qui va ser el seu soci en la legislatura passada, fins que Mañueco va dissoldre les Corts al desembre. 

Des del PSOE, la vicesecretària general, Adriana Lastra, ha carregat contra el "pacte de la vergonya" i ha implicat a qui amb tota probabilitat serà el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en una operació que per primera vegada porta "l'extrema dreta" a governar una autonomia. "De cap manera ell hi ha sigut alié", ha assegurat, en referència a l'acord que han tancat els populars de Castella i Lleó amb Vox.

També et pot interessar

stats