Oltra es pronuncia sobre la defensa legal de Mata a Febrer: "No és una qüestió d’ètica o estètica, sinó de dret”

El president de la Generalitat Ximo Puig afirma que "la legislació permet clarament atendre una complementarietat entre l'espai públic i el privat"

La vicepresidenta Mónica Oltra en la roda de premsa posterior al pleno del Consell d'aquest divendres
La vicepresidenta Mónica Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell d'aquest divendres / À Punt NTC

El fet que el síndic socialista a les Corts, Manolo Mata, defenga el presumpte capitost del cas Assut, l'empresari Jaime Febrer, "no és una qüestió d'ètica o estètica, sinó merament de dret, i el dret no es mesura en aquests paràmetres". Així ho veu la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, qui ha advocat per "separar la projecció pública de l'activitat privada".

En preguntar-li els periodistes per Febrer, al qual la jutgessa relaciona amb les comissions il·lícites a polítics, i per com veu que Mata siga el seu advocat, ha remarcat que no correspon al govern valencià, que integren el PSPV, Compromís i Unides Podem, a valorar la "idoneïtat" d'aquesta qüestió. "Ni tampoc qüestiona el dret a la defensa que està en la Constitució i tenim tots els espanyols", ha subratllat.

Oltra (Compromís), que també és lletrada, ha recordat que "el dret a la defensa inclou la defensa del lletrat a la teua elecció" i ha insistit que "en qualsevol cas, el Consell no valorarà aquesta qüestió".

A més, qüestionada per si li sembla "rar" que Mata defenga Febrer, com va dir Pilar Lima (Podem), ha dit que no sap on es delimita aquest "rar". "Deu ser l'edat, però perquè alguna cosa em resulte rara ha de ser rara, rara, rara", ha afegit.

I sobre si acceptaria que el síndic de Compromís defenguera el principal implicat en una trama corrupta, ha contestat: "Això que jo soc líder d'un partit està per veure; en qualsevol cas, ací estic com a portaveu del Consell".

D’altra banda, Oltra ha reiterat que Assut suposa un "viatge al passat" durant l'etapa del PP en la Generalitat abans de 2015, quan "la corrupció era una cosa generalitzada i feia molta vergonya aliena veure com s'havia instal·lat un sistema per a traure diners de les arques públiques mentre no es garantien les polítiques per a les persones".

Per contra, la portaveu del Consell ha tornat a destacar que ara la Comunitat és la primera regió en transparència, segons un organisme extern. "És com agafar el DeLorean [la màquina del temps de la pel·lícula Retorn al futur] i anar-se'n a 2014, 2013, 2012...", ha il·lustrat, per la qual cosa s'ha enorgullit del "salt" reeixit pel tripartit en els últims set anys.

Respecte a Jorge Bellver, diputat autonòmic del PP que s'ha vist esguitat en el sumari per haver rebut rellotges de luxe quan era regidor d'Urbanisme, ha tornat a assenyalar que "el primer és donar explicacions quan es posa en qüestió l'activitat d'un càrrec públic". "No he vist aquestes explicacions de moment", li ha retret. 

Puig: La llei ho permet 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que "la legislació permet clarament atendre una complementarietat entre l'espai públic i el privat" quan se li ha preguntat per la relació laboral de Manolo Mata amb Jaime Febrer.

"Una altra cosa és que cadascú ha de prendre les seues decisions", ha indicat el cap del Consell, que ha considerat que qui s'ha de pronunciar sobre aquesta qüestió és Mata, amb qui, segons ha dit, no ha pogut parlar aquests dies perquè ha tingut una agenda intensa.

Mazón demanarà explicacions a les Corts

El president del PP de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha instat el president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig, a dir si és "compatible, decent i digne" que Mata defense "alhora al capitost d'una presumpta trama" i el seu partit.

Mazón s'ha pronunciat així en declaracions als mitjans de comunicació en les quals ha anunciat que demanaran explicacions a les Corts sobre aquesta situació.

El dirigent popular ha criticat que Mata protegeix el PSPV de matí i "defensa una possible trama corrupta de vesprada, utilitzant recursos públics", ja que va anar a la presó a veure el seu defensat "en el cotxe oficial".

A més, ha assenyalat que Puig haurà d'explicar com és possible que el cap de finances durant quasi 30 anys del PSPV-PSOE, Pepe Catalunya, estiga imputat en el cas Assut, i ha insistit en la necessitat que es donen explicacions, perquè més enllà de les decisions judicials hi ha "una sèrie de responsabilitats polítiques".

També et pot interessar

stats