L'incendi de Venta del Moro afecta prop de 800 hectàrees i amenaça les Gorges del Cabriol

Els esforços se centren ara a impedir que el foc arribe a la reserva natural

Imatges aèries de l'incendi forestal de Venta del Moro / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de juliol 2022 - 08:36 Actualitzat: 04 de juliol 2022 - 22:49

L'incendi declarat diumenge de vesprada al municipi de Venta del Moro, a la Plana d'Utiel-Requena, i que s'havia donat per estabilitzat al migdia s’ha reactivat en les últimes hores i obliga a decretar la situació 2, segons ha informat el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat. El foc ja ha cremat prop de 800 hectàrees i ha sigut provocat per un llamp, segons ha explicat el president de la Generalitat, Ximo Puig, desplaçat al lloc de comandament avançat, ubicat al llogaret de Casas de Moya. Els esforços se centren ara a impedir que el foc arribe a la reserva natural de les Gorges del Cabriol.

La situació 2 es decreta davant el risc que un o diversos incendis forestals puguen afectar greument la població o béns de natura no forestal exigint mesures de protecció o mitjans extraordinaris.

Al llarg de la vesprada s'han anat incorporant mitjans aeris i terrestres a la lluita contra el foc, ja que abans del migdia se n'havien retirat alguns perquè l'incendi evolucionava favorablement. Així, segons el director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, s'han mobilitzat tots els efectius de bombers forestals de la província d'Alacant i Castelló, a més de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i alguns efectius de Castella-la Manxa perquè ajuden en les labors d'extinció de l'incendi. Concretament, des del Servei de Prevenció i Extinció d'Incendis Forestals de Castella -la Manxa han mobilitzat 5 mitjans aeris i 29 efectius, segons han informat en el seu compte de Twitter. 

També els efectius de l'UME estan ja treballant en l'extinció d'aquest incendi tan "complicat", segons ha informat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que s'ha desplaçat al lloc de comandament avançat per a supervisar l'evolució de les tasques d'extinció de l'incendi. Amb la caiguda de la llum, s'han retirat els mitjans aeris cap a les 21:30 h, moment en què ja no tindran visibilitat, mentre que les brigades terrestres continuaran actuant durant tota la nit aprofitant que "les condicions meteorològiques seran més favorables" per l'extinció del foc i abans que tornen a empitjorar demà cap a les 8:00 h del matí, segons les previsions.

Protegir les Gorges del Cabriol

El president ha elogiat i agraït el treball de tots els efectius que estan en la zona i ha subratllat la importància de reduir el perímetre del foc al màxim durant aquesta nit, sobretot el front que va cap a les Gorges del Cabriol, d'un altíssim valor ecològic. De fet, ara mateix és allí on estan concentrant més esforços, ja que es tracta d'una gran massa forestal i les conseqüències, si el foc hi arriba, poden ser devastadores, ha comunicat el cap del Consell.

Per la seua banda, el responsable d'Emergències, José María Ángel, ha informat que, malgrat que s’ha traçat un perímetre de seguretat per a evitar que les flames arriben a les poblacions properes a l’incendi, hi ha hagut un moment en què ha sigut necessari evacuar alguns habitatges de Casas de Moya, una pedania de Venta del Moro. Afortunadament, el responsable d’Emergències ha confirmat que, de moment, aquest perill ja ha passat.

Un incendi difícil d'extingir

Després de declarar-se l'incendi vora les 16:00 hores de diumenge, el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat va establir la situació 1 del Pla Especial enfront del risc d'Incendis Forestals (PEIF) i es va desallotjar la finca agrícola del paratge del Tochar.

Les flames van començar en una zona forestal de difícil accés, situada prop del quilòmetre 34,5 de la carretera CV-455. Això, juntament amb les fores ràfegues de vent, ha complicat les tasques d'extinció. Fins que va fosquejar van treballar en l'àrea una dotzena de mitjans aeris, que realitzaren al voltant de dues-centes descàrregues. Una quantitat semblant de persones lluitaven contra el foc en terra.

També et pot interessar