Espanya dona suport a la proposta del Marroc per a l'autonomia del Sàhara

El Gabinet Reial marroquí difon una carta de Pedro Sánchez adreçada al rei Mohamed VI

Imatge de la reunió entre Pedro Sánchez i el rei del Marroc el 2018
Imatge de la reunió entre Pedro Sánchez i el rei del Marroc el 2018 / La Moncloa
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de març 2022 - 18:06 Actualitzat: 18 de març 2022 - 19:25

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va traslladar al rei Mohamed VI del Marroc que Espanya considera la proposta d'autonomia presentada pel país el 2007 per al Sàhara Occidental com "la base més seriosa, creïble i realista per a la resolució d'aquesta disputa", en una missiva difosa pel Gabinet Reial marroquí a través d'un comunicat.

Segons la nota del Gabinet Reial, en el missatge Sánchez se subratlla que "reconeix la importància de la qüestió del Sàhara per al Marroc" i destaca "els esforços seriosos i creïbles del Marroc en el marc de les Nacions Unides per a trobar una solució mútuament acceptable" a la disputa entre el Marroc i el Front Polisario per l'excolònia espanyola.

"El nostre objectiu és construir una nova relació basada en la transparència i la comunicació permanent, el respecte mutu i el respecte als acords signats per totes dues parts, l'abstenció de tota acció unilateral per a estar l'altura de la importància de tot el que compartim", també afirma Sánchez en la mateixa carta.

El president espanyol indica que "els dos països estan indissolublement units pels afectes, la història, la geografia, els interessos i l'amistat compartida" i es mostra convençut que "els destins dels dos pobles també estan units de la mateixa forma" i que "la prosperitat del Marroc està lligada a la d'Espanya, i viceversa".

Sempre segons el comunicat del Gabinet Reial, Sánchez trasllada al sobirà alauita que "Espanya actuarà amb l'absoluta transparència que correspon a un gran amic i aliat". "Li assegure que Espanya sempre complirà els seus compromisos i la seua paraula", afig el president espanyol.

En la carta Sánchez es refereix a l'assumpte de l'emigració i reitera al monarca la seua "determinació per a afrontar junts els desafiaments comuns, especialment la cooperació de la gestió dels fluxos migratoris al Mediterrani i l'Atlàntic, amb esperit de total cooperació".

"Totes aquestes accions es duran a terme amb l'objectiu de garantir l'estabilitat i la integritat territorial dels dos països", conclou el president en el text difós pel Marroc.

La proposta

La proposta que el Marroc va presentar l'any 2007 a l'ONU aposta perquè el Marroc tinga sobirania sobre el Sàhara Occidental, però amb autonomia econòmica, fiscal, administrativa i d'infraestructures per part dels sahrauís, que tindrien representació al parlament marroquí i en altres institucions del país. Aquesta proposta hauria de ser negociada amb el Front Polisario, que aposta per un referèndum que incloga l'autodeterminació.

El govern d'Espanya: "Iniciem una nova etapa de la relació amb el Marroc"

El govern d'Espanya ha reaccionat a través d'un comunicat en què manifesta que inicia "una nova etapa de la relació amb el Marroc basada en el respecte mutu, el compliment dels acords, l'absència d'accions unilaterals i la transparència i comunicació permanent". Afegeix que la nova etapa es desenvoluparà amb "un full de ruta clar i ambiciós" amb l'objectiu de "garantir l'estabilitat, la sobirania, la integritat territorial i la prosperitat dels nostres dos països".

"Reiterem la nostra determinació d'afrontar junts els desafiaments comuns, sobretot la cooperació en la gestió dels fluxos migratoris al Mediterrani i a l'Atlàntic, actuant sempre amb un esperit de total cooperació, i restablir la plena normalitat en la circulació de persones i béns, en benefici dels nostres pobles", manifesta l'executiu espanyol, que assenyala que "acull amb satisfacció la programació del viatge del president del govern per a desenvolupar el full de ruta d'aquesta nova etapa, així com la invitació perquè el ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació visite Rabat abans de final de mes".

Yolanda Díaz: "Tota solució al conflicte ha de passar pel diàleg i el respecte de la voluntat democràtica del poble sahrauí"

Aquest moviment ha provocat la reacció per part d'Unides Podem, que habitualment s'ha posicionat a favor de l'autodeterminació per al Sàhara Occidental. La vicepresidenta Yolanda Díaz ha reafirmat el seu compromís amb la defensa del poble sahrauí i amb les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. "Tota solució al conflicte ha de passar pel diàleg i el respecte de la voluntat democràtica del poble sahrauí. Continuaré treballant en això", ha manifestat a través de les xarxes socials.

Gest a Rabat

El missatge de Sánchez suposa un clar gest cap a Rabat en un moment en què la crisi oberta per l'acolliment pel líder del Front Polisario, Brahim Ghali, l'abril passat i la posició del govern central respecte del Sàhara encara no s'ha donat per superada i el Marroc no ha enviat de tornada a Madrid la seua ambaixadora, a la qual va cridar a consultes al maig.

Rabat havia reconegut que el teló del fons de la crisi era la negativa d'Espanya a seguir els passos dels Estats Units que, amb Donald Trump encara a la Casa Blanca, va optar el desembre del 2020 per reconéixer com a marroquina l'antiga colònia espanyola i havia demanat fins i tot "més claredat" sobre a la seua posició.

Mobilització en defensa del Sàhara Occidental
Mobilització en defensa del Sàhara Occidental / Carlos Lujan

El Polisario lamenta que Sánchez “cedisca al xantatge”

El Front Polisario ha lamentat que Pedro Sánchez, "cedeix davant la pressió i el xantatge" del Marroc en avalar el seu pla d'autonomia per al Sàhara Occidental com a "peatge" per a reprendre les danyades relacions polítiques i diplomàtiques entre tots dos països.

El delegat del Polisario a Espanya, Abdulah Arabi, ha afirmat en una entrevista a Europa Press que el govern espanyol fa anys que "intenta agradar constantment al Marroc", jugant amb una ambigüitat que, en la seua opinió, no li correspon com a "potència administradora" d'un territori pendent de descolonització.

Per a Arabi, el fet que Espanya reconega ara el pla d'autonomia marroquina com l'opció més realista per a resoldre el futur de l'antiga colònia posa en evidència la "hipocresia" del govern espanyol quan parla de "defensar la legalitat internacional".

En aquest sentit, ha assenyalat que el pla de Rabat "és una opció, però no és la solució", i ha reivindicat la necessitat de convocar un referèndum que incloga l'autodeterminació i no que el Sàhara Occidental quede sota els designis del Marroc.

"La solució ha de basar-se en l'elecció del poble sahrauí", ha recalcat el delegat, abans d'apuntar que Espanya "té una responsabilitat política i jurídica" específica. Pronunciar-se com ho ha fet aquest divendres, ha indicat, "es contradiu enormement amb la seua responsabilitat".

També et pot interessar

stats