Mor la reina Isabel II d'Anglaterra

El príncep Carles ja és el nou rei i estarà al castell de Balmoral al costat de la seua esposa, la reina consort Camil·la, fins a tornar aquest divendres a Londres.

La reina d'Anglaterra, Isabel II, en una imatge d'arxiu
La reina d'Anglaterra, Isabel II, en una imatge d'arxiu / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de setembre 2022 - 19:32 Actualitzat: 09 de setembre 2022 - 09:23

La reina Isabel II ha mort als 96 anys, ha anunciat aquest dijous el palau de Buckingham. El príncep Carles ja és el nou rei i romandrà al castell de Balmoral al costat de la seua esposa, la regna consort Camil·la, fins a tornar aquest divendres a Londres.

"La reina ha mort en pau a Balmoral, a Escòcia, aquesta vesprada. El rei i la reina consort romandran a Balmoral aquesta nit i tornaran a Londres aquest divendres", diu el comunicat difós per Buckingham. Isabel II es trobava sota supervisió mèdica al castell de Balmoral, a Escòcia. 

La confirmació de la mort ha sigut hores després que els doctors hagueren mostrat la seua preocupació per l’estat de salut i li hagueren recomanat estar sota supervisió mèdica. 

Amb el títol de reina del Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord i dels estats membres de la Commonwealth, Isabel II ha conduït el país durant set dècades.

Isabel II d’Anglaterra va bufar 96 candeletes l'abril passat i feia setanta anys que ocupava el tron. Lilibet —com era coneguda afectuosament— és història viva del segle XX i s'ha convertit en una vertadera icona al país. 

Amb ella al capdavant de la corona britànica, el Regne Unit va culminar el procés de descolonització, va anar a la guerra de les Malvines, va entrar en la Unió Europea i quasi mig segle després hi ha trencat palletes mitjançant el Brexit.  

Isabel Alexandra Mary va nàixer el 21 d'abril de 1926 i pocs podrien haver endevinat aleshores que es convertiria en la reina més longeva del Regne Unit. Aleshores era la tercera en la línia successòria, però l'abdicació del seu oncle Eduard VII el 1936 va marcar un gir en la vida de la menuda, ja que la Corona va recaure en el seu pare, Jordi VI. En morir ell, el 1952, Isabel es va convertir en sobirana de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord amb només 25 anys. Des d'aleshores, la monarca s'ha vist obligada a tancar moltes etapes de la història britànica, passant per la mort de la mare als 101 anys, l'accident mortal de la seua nora Lady Di el 1997 i l'episodi més recent: la mort del seu marit, Felip d'Edimburg, l'abril de 2021. 

La reina Isabel II és la monarca que més temps ha dut la corona a Anglaterra. Fins i tot supera ja la mítica reina Victòria del Regne Unit —rebesàvia d'Isabel II— que, amb 63 anys i 216 dies, ostenta el segon regnat més llarg de la història del Regne Unit. Només hi ha un monarca encara més longeu: Lluís XIV de França, també conegut com el Rei Sol, que va encadenar 72 anys amb la corona sobre el cap. 

Quinze primers ministres

Setanta anys de regnat donen per a molt. Des del seu tron, Isabel II ha sigut testimoni de com el número deu de Downing Street canviava d'inquilí fins a quinze vegades. Des de Winston Churchill, que amb 78 anys va veure la coronació de la jove reina, fins a l'actual primera ministra, Liz Truss. S'ha reunit setmanalment amb tots al palau de Buckingham.  

Els doctors que atenien la reina Isabel II s'havien mostrat "preocupats" pel seu estat de salut i li havien recomanat una supervisió mèdica continuada.

També et pot interessar

stats