Isabel II nomena Liz Truss primera ministra britànica

La reina ha rebut la política conservadora al castell de Balmoral, a Escòcia, i li ha demanat que forme govern

Liv Truss amb la reina Isabel II d'Anglaterra al castell de Balmoral
Liv Truss amb la reina Isabel II d'Anglaterra al castell de Balmoral / Reuters

La política conservadora Liz Truss s'ha convertit aquest dimarts en la nova primera ministra del Regne Unit. És la tercera dona que ocupa el càrrec, després de rebre la petició formal per part de la reina Isabel II al castell de Balmoral, a Escòcia.

En un acte protocol·lari la monarca ha demanat a Truss que forme un nou govern, la composició del qual s'anunciarà en les pròximes hores.

La fins ara ministra d'Exteriors ha arribat al migdia al castell de Balmoral, on per primera vegada en el seu regnat Isabel II ha designat un nou cap de govern.

En la trobada entre la reina i Truss, perfectament pautat com succeeix amb les tradicions polítiques del Regne Unit, Isabel II li ha demanat a l'aspirant que forme una nova administració, a la qual cosa l'aspirant sol respondre normalment amb un simple "sí".

"La reina ha rebut en audiència (...) Elizabeth Truss i li ha demanat que forme un nou govern. Truss ha acceptat l'oferiment de Sa Majestat i ha fet un besamans després del seu nomenament com a primera ministra", ha informat el palau de Buckingham en un comunicat.

Poc abans, el fins aquest dimarts primer ministre, Boris Johnson, havia presentat la seua renúncia formal a la monarca, després d'haver anunciat el passat 7 de juliol la seua intenció de dimitir.

Truss es va imposar en les eleccions primàries realitzades durant agost dins del Partit Conservador per a triar al seu nou líder, que automàticament assumeix la prefectura de l'executiu gràcies a la seua majoria parlamentària.

La foto que ha difós el palau de Buckingham mostra una monarca somrient i ajudada per un bastó mentre dona la mà a la dirigent tory.

L'acte s'ha celebrat en la residència escocesa de la Casa Reial a causa dels problemes de mobilitat que pateix Isabel II, segons el Palau.

També et pot interessar

stats