Boris Johnson s'acomiada: "Això és tot, amics"

El que era fins aquest dimarts primer ministre britànic deixa el número 10 de Downing Street a Liv Truss

Boris Johnson s'acomiada a la porta del número 10 de Downing Street a Londres
Boris Johnson s'acomiada a la porta del número 10 de Downing Street a Londres / Reuters
06 de setembre 2022 - 09:51

"Això és tot, amics." És la frase que ha escollit Boris Johnson en acomiadar-se aquest dimarts com a primer ministre britànic, abans de presentar formalment la seua dimissió a la reina Isabel II, cap d'Estat del Regne Unit, al castell de Balmoral, a Escòcia.

En una declaració davant la residència oficial del 10 de Downing Street, Johnson ha destacat entre els seus assoliments el Brexit, la posada en marxa del programa de vacunació contra la covid i el suport a Ucraïna després de la invasió russa del país.

Amb un faristol instal·lat davant de la famosa porta negra de Downing Street, Johnson ha oferit el seu "fervent" suport al govern de la seua successora, Liz Truss, durant el "dur" moment pel qual travessen les llars britàniques per l'alça dels preus de l'energia.

"Això és tot, amics. Gràcies a tots per vindre tan enjorn aquest matí. D'ací només un parell d'hores estaré a balmoral per a veure sa majestat la reina i finalment es passarà la torxa a una nova líder conservadora", ha ressaltat l'encara cap del govern.

En la seua breu intervenció, envoltat pels seus companys de files i la seua dona, Carrie Johnson, el polític conservador ha assegurat que amb ell el Regne Unit "ha aconseguit el Brexit" i s'ha posat en marxa el programa de vacunació "més ràpid a Europa".

"Mai obliden que el 70% de tota la població va rebre una dosi en sis mesos, més ràpid que qualsevol país comparable. Això és govern. Això és aquest govern conservador", ha dit.

"Sobretot, gràcies a vosaltres, al poble britànic, als votants, per donar-me l'oportunitat de servir, a tots vosaltres que van treballar junts tan incansablement per a véncer la covid", ha manifestat.

Després del discurs, Johnson ha saludat personalment als seus companys més pròxims i ha abandonat amb cotxe el carrer de Downing Street per a volar a Escòcia.

Al principi estava previst que Isabel II viatjara a Londres per al traspàs de poder, però el palau de Buckingham, residència de la família reial, va comunicar recentment el canvi de plans, degut, segons els mitjans, als problemes de mobilitat de la reina.

Johnson va renunciar al juliol per la rebel·lió de membres del seu govern en protesta per la seua gestió i per diversos escàndols que van esguitar el seu executiu, com les festes en Downing Street quan hi havia fortes restriccions per la pandèmia.

Després de la dimissió formal, Isabel II contactarà amb Liz Truss, encara ministra d'Exteriors, per a demanar-li que forme govern.

Una vegada completat l'acte constitucional de rigor, la nova cap del govern viatjarà a Londres per a designar als membres del seu executiu en la residència de Downing Street.

També et pot interessar

stats