El PP guanya les eleccions a Andalusia amb majoria absoluta

Ciutadans es queda fora del parlament andalús, el PSOE registra el seu pitjor resultat i Vox no és clau per a la governabilitat

El presidenciable andalús del PP i candidat a la reelecció, Juanma Moreno, celebra els resultats
El presidenciable andalús del PP i candidat a la reelecció, Juanma Moreno, celebra els resultats / José Manuel Vidal (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de juny 2022 - 20:00 Actualitzat: 19 de juny 2022 - 23:30

El Partit Popular ha guanyat les eleccions a Andalusia i aconsegueix la majoria absoluta amb 58 diputats i diputades. Aquestes són les dades amb l'escrutini pràcticament complet, tot i que cap la possibilitat que algun escó canvie de color. Així, l'actual president autonòmic Juanma Moreno té garantida una segona legislatura, en aquesta ocasió sense necessitar el suport de cap altra formació.

El PSOE de Juan Espadas ha registrat el seu pitjor resultat amb 30 escons, per sota dels 33 de Susana Díaz el 2018. L’impacte que aquest resultat podria tindre en la marca Sánchez fa que no es descarte que el president del govern espanyol estiga ja preparant algun moviment en la taula del Consell de Ministres per a recuperar forces de cara al tram final de la legislatura.

En tercer lloc, Vox ha incrementat la seua presència al Parlament andalús amb 14 diputats i diputades, però no serà clau per a la governabilitat de l'autonomia. L'alacantina Macarena Olona, que va arribar a oferir la vicepresidència de la Junta a Moreno, no ha assolit el sorpasso als populars.

Pel que fa a Ciutadans, no ha superat la barrera electoral i ha passat a ser una força extraparlamentària. La formació encapçalada per Inés Arrimadas, gran perdedora de la nit electoral, continua la seua desfeta, com en les anteriors convocatòries a Catalunya i Castella i Lleó. Juan Marín, el seu candidat a la presidència, ha anunciat la seua retirada de la política just després de confirmar-se que no obtindrien cap representant.

Per Andalusia, primer assaig de la suma de forces progressistes i actors socials que vol encetar la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha quedat en 5 escons. Aquest front ampli d'esquerres està format per Esquerra Unida, Podem, Més País Andalusia, Aliança Verda, Equo i Iniciativa del Poble Andalús i l'encapçala Inma Nieto, que mantindrà el seu escó a l'hemicicle.

Dos anys després de la ruptura amb Podem de la seua presidenciable, Teresa Rodríguez, Endavant Andalusia ha sumat 2 diputades. Ambdues coalicions a l'esquerra del PSOE van obtindre 17 escons en la darrera convocatòria electoral, 10 més.

La coalició encapçalada per Rodríguez, en què participen Anticapitalistes Andalusia i formacions andalusistes com Primavera Andalusa, Defensar Andalusia i Esquerra Andalusista, s'ha marcat com a objectiu presentar-se a les pròximes eleccions estatals. Aquest espai s'ha reivindicat durant la campanya com a una força sobiranista andalusa, sense tuteles de Madrid i centrada en aquesta nacionalitat històrica.

La participació, del 58,21%, se situa vora dos punts per damunt dels anteriors comicis.

Primeres reaccions valencianes

Les primeres reaccions de les principals figures de la política valenciana als resultats ja s'han produït en les xarxes. D'aquesta manera, el president del PPCV, Carlos Mazón, ha felicitat el seu homòleg per la majoria absoluta i ha destacat l'"eficàcia, moderació i ambició" de Moreno.

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha fet una crida a les esquerres perquè reflexionen, tot i que ha valorat la desaparició de Ciutadans i la "brusca aturada" de l'extrema dreta.

La síndica d'Unides Podem i coordinadora autonòmica de la formació morada, Pilar Lima, ha contrastat el govern del Botànic amb la "barbàrie" que considera que implica la nova configuració parlamentària andalusa.

També et pot interessar

stats