Lula torna al poder al Brasil i derrota Bolsonaro per la mínima

El líder progressista, de 77 anys, iniciarà l'1 de gener un tercer mandat després de guanyar les eleccions per un estretíssim marge de dos milions de vots amb el 50,9% dels sufragis

Lula da Silva saluda després del seu triomf en la segona volta de les eleccions, a Sao Paulo (el Brasil).
Lula da Silva saluda després del seu triomf en la segona volta de les eleccions, a São Paulo (el Brasil). / Sebastiao Moreira (Efe)

Luiz Inácio Lula da Silva ha guanyat aquest diumenge les eleccions presidencials del Brasil per un estretíssim marge de dos milions de vots sobre el governant Jair Bolsonaro, que guarda silenci sense reconéixer encara la derrota. Lula va rebre el 50,9% dels vots i Bolsonaro un 49,1%, una diferència molt més curta del que pronosticaven les enquestes.

El líder progressista, de 77 anys, tornarà al poder el pròxim 1 de gener per a iniciar un tercer mandat, després que haver estat en el poder entre 2003 i 2010, fet que el converteix en el primer polític que guanya tres eleccions presidencials en tota la història del Brasil.

En el seu primer discurs a la nació després de confirmar-se el seu triomf, Lula bastí ponts i va prometre "governar per a tots" i "restablir la pau" en un Brasil dividit i polaritzat com mai, com a resultat "de quatre anys de govern de Bolsonaro".

"Soc ací per a governar aquest país en una situació molt difícil, però amb l'ajuda del poble trobarem una eixida perquè el país torne a viure democràticament", ha afirmat el líder del Partit dels Treballadors (PT) des d'un hotel de Sao Paulo.

Lula ha dit que "és l'hora de reunir les famílies i refer els llaços d'amistat trencats per la propagació criminal de l'odi" durant els quatre anys de bolsonarisme.

Amb clucades d'ullet a les dones i a les minories, Lula ha assegurat que la prioritat serà posar fi a la fam, tornar a afrontar la desforestació de l'Amazònia i restablir les relacions exteriors per a traure el Brasil de l'aïllament que ha viscut en els darrers anys.

La victòria de Lula la proclamà oficialment el titular del Tribunal Superior Electoral, Alexandre de Moraes, que el va considerar "president electe". També va rebre un fort reconeixement institucional, per part dels titulars de la Cambra de Diputats, Arthur Lira, i del Senat, Rodrigo Pacheco, i dels magistrats de la Cort Suprema.

Altres importants figures del bolsonarisme també reconegueren la victòria de Lula, però tant el cap de l'Estat com els seus fills encara romanen en silenci, sense telefonar a Lula ni reconéixer la derrota en públic.

Des de l'estranger, Lula ha rebut la ràpida felicitació dels governs dels Estats Units, Espanya, França, Portugal i de la Unió Europea, així com de la gran majoria dels líders llatinoamericans.

El bolsonarisme s'enforteix al Brasil

Malgrat la victòria de Lula en les presidencials, el bolsonarisme ha eixit enfortit aquest diumenge a escala regional, ja que els candidats secundats pel líder de la dreta es van imposar en quatre dels dotze estats que estaven en joc. Entre ells, Sao Paulo, la regió més poblada (46 milions d'habitants), industrialitzada i pròspera del Brasil, que serà governada per Tarcísio Gomes de Freitas, exministre d'Infraestructura en el govern de Bolsonaro. En total, 13 dels 27 estats del Brasil estaran governats per polítics secundats per Bolsonaro.

Lula també haurà de bregar amb un Congrés Nacional dominat per partits de dreta i centredreta, en el qual la principal força serà precisament el Partit Liberal (PL) de Bolsonaro.

També et pot interessar

stats