Lula s'imposa per la mínima a Bolsonaro amb el 90% escrutat

Segons l'equip de campanya de Lula da Silva hi ha hagut controls policials al nord-est del país, el major fortí polític del candidat progressista, per a dificultar la votació

Una cua de votants a les portes d'un col·legi electoral
Una cua de votants a les portes d'un col·legi electoral / Adriano Machado (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 d'octubre 2022 - 20:52 Actualitzat: 30 d'octubre 2022 - 23:09

Amb vora el 90% dels vots escrutats, el candidat esquerrà Luiz Inácio Lula da Silva s'imposa a l'ultradretà Jair Bolsonaro per cinc dècimes en la segona volta de les eleccions presidencials brasileres celebrades aquest diumenge. La diferència en nombre de vots és, ara per ara, de més d'un milió. Un total de 156,4 milions de brasilers i brasileres han sigut convocats a les urnes.

Bolsonaro, candidat a la reelecció a la presidència, ha votat pocs minuts després de l’obertura de les urnes a Rio de Janeiro vestit amb una samarreta amb els colors nacionals i amb “expectativa de victòria”. Després s'ha traslladat a Brasília, des d’on seguirà la nit electoral.

L'expresident i líder del partit dels treballadors, Lula, exercia el seu dret una hora i mitja més tard des de la perifèria industrial de Sao Paulo. Segons el seu equip de campanya, s'han produït controls policials al nord-est del país, el fortí polític més gran del candidat progressista, per a dificultar la votació. El Tribunal Superior Electoral brasiler, però, nega els fets.

La polarització al país és extrema i s'ha fet palesa en un incident enregistrat a Sao Paulo, a on una diputada del partit de Bolsonaro ha perseguit un periodista partidari de Lula amb una arma de foc.

A banda de la presidència i vicepresidència del país, la ciutadania brasilera de dotze estats haurà de triar també el seu governador en segona volta, entre ells el de Sao Paulo, la regió més poblada i motor de l'economia del país.

En la primera volta, Lula, banderer d'un ampli front progressista al qual s'han sumat forces de centre i centredreta, va ser el candidat més votat amb el 48,4% dels vots, enfront del 43,2% que va obtindre el bolsonarisme, subestimat a les enquestes.

També et pot interessar

stats