Eleccions al Brasil: una diputada del partit de Bolsonaro persegueix, pistola en mà, un periodista d’esquerres

El Brasil tria aquest diumenge el seu president en un context més polaritzat que mai

Una diputada bolsonarista armada persegueix a un periodista d’esquerres a Sao Paolo / @antonionetopdt

La ciutat brasilera de Sao Paulo ha sigut escenari aquest dissabte d’una persecució, pistola en mà, d’una diputada del partit de Bolsonaro, Carla Zambelli, a un periodista partidari de Lula da Silva, sense deixar d'apuntar-lo amb l'arma, per haver-la insultat. Moments abans de la persecució el periodista havia pronunciat les paraules “demà, Lula”.

És una mostra de l'extrema polarització en què es viu aquest diumenge electoral al Brasil, el país més gran d'Amèrica Llatina. A les 8:00 del matí (hora local) s’han obert els col·legis perquè uns 156,4 milions de brasilers dipositen el seu vot a les urnes, que estaran obertes fins a les 17:00 (hora local). Igual que va passar en la primera volta, celebrada el 2 d'octubre, es permetrà votar a tots els electors que es troben en la fila a l'hora del tancament.

El candidat a la reelecció a la presidència, l’ultradretà Jair Bolsonaro, ha votat pocs minuts després de l’obertura de les urnes a Rio de Janeiro vestit amb una samarreta amb els colors nacionals i amb “expectativa de victòria”. Després es traslladarà a Brasília, des d’on seguirà els resultats. 

L'exgovernant i líder del partit dels treballadors, Lula da Silva, exercia el seu dret una hora i mitja més tard des de la perifèria industrial de Sao Paolo.

A banda de la presidència i vicepresidència del país, la ciutadania brasilera de dotze estats haurà de triar també el seu governador en segona volta, entre ells el de Sao Paulo, la regió més poblada i motor de l'economia del país.

En la primera volta, Lula, abanderat d'un ampli front progressista al qual s'han sumat forces de centre i centredreta, va ser el candidat més votat amb el 48,4% dels vots, enfront del 43,2% que va obtindre el bolsonarisme, subestimat a les enquestes.

Els últims sondejos donen un avantatge de cinc punts a Lula sobre Bolsonaro, però és un marge tan estret que quasi ningú s'atreveix a pronosticar qui serà el guanyador.

També et pot interessar

stats