Lula guanya les eleccions al Brasil i es disputarà la presidència amb Bolsonaro en segona volta

L'ultradretà capgira les enquestes i ressorgeix enfortit en uns comicis que evidencien un país polaritzat amb dues forces polítiques molt equilibrades

El candidat Lula da Silva, aquest diumenge junt amb la seua dona
El candidat Lula da Silva, aquest diumenge junt amb la seua dona / Carla Carniel (Reuters)

La presidència del Brasil es decidirà en segona volta el pròxim 30 d'octubre. L'exgovernant d'esquerres Luiz Inácio Lula da Silva s'ha imposat aquest diumenge a l'actual mandatari, l'ultradretà Jair Bolsonaro, en la primera ronda de les eleccions, una victòria insuficient per a assolir la vara de comandament del país.

El resultat —48,3% dels sufragis per a Lula i 43,2% per a Bolsonaro, segons l'escrutini del Tribunal Superior Electoral— ha sigut molt més ajustat del que anticipaven els sondejos d'intenció de vot, que situaven el veterà mandatari progressista catorze punts per damunt de l'oponent. Contemplaven, fins i tot, la possibilitat que poguera depassar la meitat dels vots. Al final del recompte, Lula es queda a menys de dos punts d'un triomf electoral en primera volta, una victòria en tot cas amb cert sabor amarg per la inesperada demostració de força del bolsonarisme, tant en l'àmbit nacional com regional.

El Brasil, el país més gran de l'Amèrica del Sud, ha celebrat els comicis més decisius i renyits de les últimes dècades després d'una aferrissada campanya electoral. El poble brasiler anava a les urnes per a decidir si apostaven per un gir a l'esquerra, seguint el rastre d'altres països com Colòmbia o Xile, o aprofundien en el cop de volant cap a l'extrema dreta que va imposar-se el 2018. El resultat evidencia una nació molt polaritzada en què cap dels dos candidats ha arribat al 50% necessari per a sentenciar el duel electoral entre els dos blocs, que finalment es resoldrà en 28 dies.

Després de conéixer-se els resultats, un Lula somrient ha afirmat que guanyarà en segona volta i s'ha mostrat confiat que tornarà a la prefectura de l'Estat que ja va ostentar entre 2003 i 2010. En realitat, la campanya electoral de l'esquerra va començar l'abril de 2021, quan el Tribunal Suprem va rehabilitar Lula da Silva en anul·lar les dues condemnes per corrupció que l'havia imposat la justícia brasilera i per les quals ha passat 580 dies en presó. La seua popularitat ha anat en augment i els sondejos pronostiquen que guanyarà.

Bolsonaro, per la seua banda, apareixia amb gest més seriós i ha reconegut que existeix una "voluntat de canvi" en l'electorat. Així i tot, es mostra confiat que s'alçarà guanyador el 30 d'octubre.

Un recompte d'infart

L'escrutini ha mantingut en suspens els brasilers. Bolsonaro ha estat per davant pràcticament des del tancament dels col·legis electorals, fins que Lula ha aconseguit col·locar-se en primer lloc amb el 70% escrutat, tres hores després del final de la jornada de votació. En diverses ciutats se sentiren crits d'alegria quan es va produir l'anhelat avançament, però els ànims dels seguidors de Lula s'anaren refredant a mesura que avançava el recompte i quedava clar el panorama d'una segona volta, amb forces molt equilibrades.

Els resultats confirmen, de fet, una cosa que s'intuïa des d'abans de l'inici de la campanya: les últimes són unes de les eleccions més polaritzades de la democràcia, ja que els dos candidats més votats han acaparat el 91% dels sufragis. La xifra sols la superaren en 1994, quan la suma de Fernando Henrique Cardoso i Lula va arribar al 95%.

En tercera posició aquest diumenge, a gran distància, s'ha materialitzat una sorpresa: la senadora Simone Tebet (4,1%), banderera d'una coalició de centredreta, ha avançat el laborista Ciro Gomes (3%), qui s'ha afonat després d'haver rebut el 12,4% dels vots en 2018. L'abstenció ha sigut del 20,94%, lleugerament superior a la dada de fa quatre anys (20,30%).

També et pot interessar

stats