El Brasil vota ja entre l'esquerra de Lula da Silva o la ultradreta de Bolsonaro

Els sondejos prediuen que guanyarà Lula da Silva, pronòstic que no agrada a Bolsonaro, qui està escampant rumors de frau al sistema de votació electrònic

El Brasil tria diumenge entre fer un tomb a l'esquerra o seguir amb la ultradreta / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 d'octubre 2022 - 07:00 Actualitzat: 02 d'octubre 2022 - 22:41

El Brasil, el país més gran de l'Amèrica del Sud i el que té l'economia més potent, vota des de primera hora de matí qui serà el seu president durant els pròxims quatre anys. Un duel entre la ultradreta de Jair Bolsonaro, actual jovernant, i l'esquerra de Lula da Silva, que va per davant en les enquestes tot i que no està clar que puga ser elegit en primera volta. La possible victòria de Lula da Silva, que ja va liderar el país entre el 2003 i el 2010, confirmaria el gir a l'esquerra de l'Amèrica del Sud, que governa ja a Colòmbia i a Xile.

En aquesta jornada, que tancarà a les 17:00 hora local, estan convocats uns 156,4 milions de votants per a elegir al president, als 27 governadors, als 583 diputats, a un terç del Senat i renovar als representants en les assemblees legislatives regionals.

Dijous a la matinada es va fer l'últim debat, que els experts consideren com el més polaritzat des de la dictadura. “Mentider, expresidiari i traïdor a la pàtria", és el primer que li va dir Bolsonaro a Da Silva. A la qual cosa el líder del Partit dels Treballadors li va respondre que és de bojos que un president puga dir tantes barbaritats. 

En realitat, la campanya electoral va començar fa dos anys, quan el Tribunal Suprem va rehabilitar Lula da Silva en anul·lar la condemna per corrupció. La seua popularitat ha anat en augment i els sondejos pronostiquen que guanyarà. 

El pronòstic no agrada gens a Jair Bolsonaro, que seguint els passos de Trump el 2020, està escampant rumors de frau sense cap fonament. En les últimes declaracions qüestiona el sistema electrònic que s'utilitza sense problemes des de fa vint-i-sis anys. La comisisó electoral ja ha contestat, defensant que el sistema de vot electrònic és segur, una manera de dir que les sospites de frau que alimenta Bolsonaro són injustificades.

Sense jornada de reflexió, els candidats han aprofitat al màxim la campanya i han buscat el suport de personatges coneguts. Per exemple, el jugador de futbol Neymar ha demanat el vot per a Bolsonaro.

El Brasil, el país més gran de l'Amèrica del Sud i el que té l'economia més potent, ha crescut en desigualtat social amb l'ultradeta de Bolsonaro al poder. De fet, un terç de la població viu en condicions de pobresa i 33 milions passen fam. És també el seté país més violent del món, i la majoria de víctimes es troben entre la població indígena. Dissabte, diumenge i dilluns està prohibit l'ús d'armes en tot el país.

També et pot interessar

stats