Bolsonaro, acusat davant la justícia de crims contra la humanitat per la gestió de la pandèmia

Una comissió del Senat del Brasil conclou que es cometeren gravíssimes irregularitats i demana suspendre els comptes en xarxes socials del president per infondre informació falsa sobre el coronavirus

Imatge d'arxiu del president del Brasil, Jair Bolsonaro
Imatge d'arxiu del president del Brasil, Jair Bolsonaro / Adriano Machado (Reuters)

La comissió del Senat que ha investigat la gestió del govern del Brasil durant la pandèmia de Covid-19 ha aprovat aquest dimarts l'informe final, que acusa el president, Jair Bolsonaro, de "crims contra la humanitat" i huit delictes més gravíssims. El document, que tira avant amb set vots a favor i quatre en contra, se enviarà al jutge.

En 1.287 pàgines desgrana el resultat de la recerca que ha dut a terme una comissió d'onze senadors sobre l'erràtica actuació de l'executiu liderat per Bolsonaro des que va esclatar la crisi del coronavirus, que ha provocat quasi 22 milions de contagis i ha matat més de 606.000 persones al Brasil. És el segon país en tot el món amb més defuncions vinculades al SARS-CoV-2, només superat pels Estats Units.

L'entitat parlamentària diu en el document haver constatat gravíssimes irregularitats, i això l'ha portada a formular nou càrrecs contra Bolsonaro i imputacions diverses contra quatre ministres, tres dels fills del mandatari, assessors del govern brasiler i parlamentaris. En total hi ha 80 acusats, entre els quals figuren dues empreses de l'àrea mèdica.

Al president i líder de la ultradreta al Brasil se l'acusa de crims contra la humanitat, infracció de mesures sanitàries, bocamolleria mèdica, incitació al delicte, falsificació de documents, ús irregular de diners públics, prevaricació, epidèmia amb resultat de mort i atemptats contra la dignitat del càrrec.

Les acusacions es portaran al jutge pròximament i, pel que fa a Bolsonaro, a la Fiscalia General, la Cort Suprema i la Cort Penal Internacional de la Haia —en aquest últim cas a causa dels al·legats crims contra la humanitat—. El document que s'enviarà als tribunals inclou una comanda perquè al mandatari se li supenguen per temps indeterminat les xarxes socials, en les quals té una activitat febril i que ha usat per a difondre massiva informació falsa sobre la pandèmia.

L'última va ser tot just dijous, quan va insinuar en una transmissió en directe que qui rep les dues dosis de les vacunes contra la Covid-19 corre més riscos de contraure sida. Declaracions que seguiren desenes de milers de persones i que portaren Facebook i Instagram a retirar aquell vídeo, i a YouTube a suspendre-li el compte durant set dies.

Principal sospita: buscava la immunitat via contagi

Durant la investigació, la comissió del Senat brasiler ha celebrat 69 audiències i ha interrogat quasi un centenar de persones, amb troballes diverses. Van des d'indicis de suposats fraus en negociacions per a comprar vacunes fins a una estructura de difusió de notícies falses i una presumpta "estratègia" del govern de Bolsonaro per a accelerar els contagis.

Segons l'informe final, el mateix president "va incentivar de manera reiterada a la població a incomplir el distanciament social, es va oposar a l'ús de mascaretes, va promoure aglomeracions i va intentar desqualificar a les vacunes". Tot això, conclou la comissió, amagava en realitat "una estratègia fonamentada en la idea que el contagi natural induiria la immunitat col·lectiva" i que, a més, va ser "conseqüència" d'una "decisió política que apuntava exclusivament una ràpida represa de les activitats econòmiques".

També et pot interessar

stats