Onada de protestes al Brasil contra Bolsonaro per la seua gestió de la pandèmia

Aquesta matinada s'han viscut manifestacions en més de 200 ciutats del país, on el coronavirus s'ha cobrat la vida de prop de mig milió de persones

Manifestants contra Bolsonaro en Rio de Janeiro
Manifestants contra Bolsonaro a Rio de Janeiro / Ricardo Moraes (Reuters)
30 de maig 2021 - 11:25

La popularitat de Bolsonaro s'ha desplomat durant la crisi del coronavirus, que ha provocat la mort de més de 460.000 brasilers i més de 16,3 milions de contagis. El líder d'extrema dreta que va minimitzar el que considerava una simple “gripeta”, que va descartar l'ús de màscaretes i va posar en dubte la importància de les vacunes, s’enfronta ara a una onada de manifestacions coordinades en més de 200 ciutats, incloses la capital Brasília i Rio de Janeiro. 

Les protestes pacífiques, que han reunit milers de brasilers i brasileres amb lemes com "per la vida", "fora Bolsonaro" i "juí polític ara", havien sigut convocades per partits polítics d'esquerres, sindicats i associacions estudiantils.

"Per la vida" és un dels lemes més repetits durant les manifestacions pacífiques contra Bolsonaro
"Per la vida" és un dels lemes més repetits durant les manifestacions pacífiques contra Bolsonaro / Ueslei Marcelino (Reuters)

Només a la població de Recife, capital de Pernambuco, s'han registrat incidents violents. En les grans ciutats no es van poder evitar grans aglomeracions, tot i la insistència dels convocants per respectar les mesures sanitàries contra el virus. 

Els i les protestants es van enfrontar a la por al coronavirus per a exigir a Bolsonaro accelerar el procés de vacunació en el gegant sud-americà i augmentar les ajudes perquè la població més empobrida –els més afectats amb la pandèmia– tinguen un ingrés "digne" per a afrontar la crisi derivada de la pandèmia.

Un manifestant mostra un cartell que diu "Fora Bolsovirus" en una manifestació a Brasília
Un manifestant mostra un cartell que diu "Fora Bolsovirus" en una manifestació a Brasília / Ueslei Marcelino (Reuters)

A Sao Paulo, la ciutat més gran del Brasil, milers de persones amb mascaretes van bloquejar una de les avingudes més grans de la metròpoli. Un globus gran representava Bolsonaro com un vampir. Algunes protestes, com la de Río, van incloure imatges de l'expresident esquerrà Luis Inácio Lula da Silva amb la banda presidencial.

També et pot interessar

stats