El Brasil tria entre la continuïtat de Bolsonaro i el retorn de Lula

Els últims sondejos donen un avantatge de només cinc punts a Lula da Silva sobre Jair Bolsonaro

La segona volta de les eleccions presidencials del Brasil està marcada per la incertesa
La segona volta de les eleccions presidencials del Brasil està marcada per la incertesa / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 d'octubre 2022 - 06:30 Actualitzat: 30 d'octubre 2022 - 08:29

El Brasil celebra aquest diumenge la segona volta de les eleccions presidencials, en un panorama incert i fortament polaritzat en què està en joc el manteniment de l'extrema dreta al país o el gir a l'esquerra a l'Amèrica Llatina. La violència per motius polítics s'ha agreujat amb la polarització de la campanya electoral i en les últimes hores han assassinat un integrant del partit dels treballadors que va ser candidat a diputat el dos d'octubre.

L'últim debat abans de les eleccions no ha deixat un guanyador clar. Els dos aspirants a presidir el Brasil Jair Bolsonaro, el líder de l'extrema dreta ara en el govern i l'expresident d'esquerres Lula da Silva van deixar de banda les propostes polítiques i es van dedicar a fer-se retrets i a insultar-se. Les paraules que més es van escoltar van ser déu i mentira, tant quan es parlava d'economia, com de drets socials, desforestació, pobresa o corrupció.

Bolsonaro va acusar da Silva de mentir en les propostes socials i li va negar els avanços contra la desigualtat que acrediten els organismes internacionals. També va recordar el pas de Lula per la presó, on va complir any i mig de condemna per un cas de corrupció que el Suprem va anul·lar perquè no s'havien respectat els seus drets. 

Els últims sondejos donen un avantatge de cinc punts a l'expresident da Silva sobre Bolsonaro, però és un marge tan estret que quasi ningú s'atreveix a pronosticar qui serà el guanyador. 

Cal recordar que en la primera volta va haver-hi un marge d’error molt gran i es va subestimar el bolsonarisme, que va eixir enfortit de les eleccions. El 48,3% dels sufragis van anar per a Lula i el 43,2% per a Bolsonaro, uns resultats més ajustats del que anticipaven els sondejos d'intenció de vot.

En aquesta segona volta, l’abstenció, que va suposar un 20,9% dels electors en la primera, farà un paper clau en uns comicis marcats per l’ampli rebuig a les dues opcions, esperant que augmente en aquesta ocasió.

Al Brasil el vot és obligatori per a les persones de 18 a 70 anys i facultatiu per als joves entre 16 i 18 i els majors de 70, però la multa per la infracció de deixar de votar és tan sols de 3,5 reals, uns 0,65 euros.

També et pot interessar

stats