L'esquerrà Gabriel Boric arrasa en les urnes i obri un viratge polític a Xile

El diputat progressista, de 35 anys, s'ha imposat amb el 55,87% dels vots en la segona volta de les eleccions a l'aspirant de l'extrema dreta, José Antonio Kast

El president electe de Xile, Gabriel Boric
El president electe de Xile, Gabriel Boric / Rodrigo Garrido (Reuters)

Xile obri la porta a una nova era política amb un viratge a l'esquerra en el poder. El diputat progressista Gabriel Boric serà el pròxim president del país després d'haver-se imposat clarament al candidat de l'extrema dreta, José Antonio Kast, en la segona volta d'unes eleccions molt polaritzades. Ha obtingut el 55,86% dels vots contra el 44,14% aconseguit pel contrincant, amb més del 99% escrutat.

Amb aquesta victòria, Boric afegeix Xile al grup de països llatinoamericans que han girat a l'esquerra els últims anys, junt amb l'Argentina, Bolívia, Hondures, Mèxic i el Perú. Al nou dirigent li tocarà liderar la transició cap al model de país que consagre la futura Constitució i abordar els anhels de canvi social que l'han ajudat a assolir el mandat.

Amb més de 4,6 milions de vots dels més de 8,3 milions d'electors que han acudit a les urnes, Boric s'ha convertit en el president electe que més sufragis ha acumulat en la història de Xile, en una jornada en la qual s'ha registrat el percentatge més alt de participació en el país des que el 2012 el vot va passar a ser voluntari, superant el 55%. Això, malgrat la intensa calor que ha marcat tota la jornada electoral i els problemes de mobilitat causats pel transport públic i que han coincidit a criticar tots dos candidats.

Canvi de cicle a Xile

Boric, representant de la coalició Aprove Dignitat —que té amb el suport del Partit Comunista—, serà el president més a l'esquerra que ocupa la seu del govern xilé, el Palau de la Moneda, des de Salvador Allende (1970-1973). Amb només 35 anys, també és el més jove que arriba a la primera magistratura en més de 200 anys d'història. El pròxim 11 de març del 2022, quan tindrà 36 anys acabats de complits, Boric Font —nascut a la meridional ciutat de Punta Arenas i descendent per part paterna d'immigrants croats i per part materna de catalans— substituirà el conservador Sebastián Piñera com a president del país.

Boric encarna un canvi d'era política a Xile, que deixa enrere les tradicionals coalicions de centredreta i centreesquerra que s'han repartit el poder els últims trenta anys, i encapçala per primera vegada aquest lideratge amb una formació de creació recent que recull el descontentament ciutadà amb les institucions. Representa una generació que a penes va viure sota el règim d'Augusto Pinochet (1973-1990), que rebutja el model neoliberal que va consagrar el dictador fins a l'actualitat i que aspira a transformar el país en un estat de benestar amb pensions solidàries, salut universal i impuls de drets socials, amb repecte per la diversitat, les minories i el medi ambient.

"Estem davant un canvi de cicle històric", ha afirmat Boric en el primer discurs que ha pronunciat com a president electe. Davant d'una multitud de simpatitzants al centre de Santiago, la capital de Xile, ha assegurat que el seu govern no pot "desaprofitar" aquesta nova era.

L'esquerra llatinoamericana ha eixit en bloc per a celebrar el triomf de Gabriel Boric. L'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva, el president del Perú, Pedro Castillo; el canceller mexicà, Marcelo Ebrard; el president de l'Argentina, Alberto Fernández, o el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, són alguns dels mandataris que s'han afanyat a felicitar el polític xilé en les xarxes socials pel resultat de les eleccions.

També et pot interessar

stats