Colòmbia consuma el gir polític a l'esquerra amb l'exguerriller Gustavo Petro al capdavant

El nou president queda investit amb la promesa d'una àmplia agenda de reformes socials per a construir un país més "igualitari", en "pau i unió"

Els nous president i vicepresidenta de Colòmbia, Gustavo Petro i Francia Márquez
Els nous president i vicepresidenta de Colòmbia, Gustavo Petro i Francia Márquez / Luisa Gonzalez (Reuters)

Dia històric a Colòmbia: l'exguerriller Gustavo Petro s'ha convertit en el primer president d'esquerres en els dos segles de vida que encadena com a estat independent. I arriba al poder acompanyat per una dona afrocolombiana nascuda en una zona tradicionalment pobra i marginada, Francia Márquez, que serà la vicepresidenta i número dos del govern. 

La investidura del nou president ha obert oficialment l'era del canvi al país sud-americà. Petro, de 62 anys, ha traçat durant el primer discurs oficial les línies mestres del que vol ser una revolució pacífica per a construir una nació "justa, forta i unida". Tot, en una vistosa cerimònia carregada de simbolismes celebrada la cèntrica plaça de Bolívar, de gom a gom, amb què el mandatari ha coronat l'ideal bolivarià que va començar en la joventut, quan va entrar a les files del grup guerriller Moviment 19 d'Abril (M-19). Una multitud de persones s'han donat cita en aquest enclavament mític per a aclamar Gustavo Petro de començament a fi.

Segona oportunitat per a Colòmbia

"És l'hora del canvi. El nostre futur no està escrit [...] i podem escriure-l junts, en pau i en unió", ha promés el cap del govern que ha començat a caminar aquest 7 d'agost. La idea central sobre la qual ha pivotat el discurs és precisament aquesta segona oportunitat que significa per al país el nou executiu d'esquerra. "Hui comença la Colòmbia del possible", ha dit. 

Sota un sol radiant, Petro ha detallat les prioritats del seu mandat: la lluita contra la violència, la desigualtat i la pobresa que viu el país. Per a fer front a aquests mals ha convocat els grups armats al desarmament, ha recordat que la pau és possible, ha cridat a la solidaritat amb els més necessitats i ha plantejat la necessitat de "fer una Colòmbia més igualitària i amb més oportunitats per a tots i totes".

El dirigent colombià, amb vestit i corbata fosca, ha estat acompanyat per l'esposa, que portava un vestit blanc com a símbol de la pau. Junt amb els fills, han eixit del palau de San Carlos i han recorregut a peu uns 200 metres fins a la plaça de Bolívar, acompanyats per un rigorós dispositiu seguretat en el qual ha participat de manera simbòlica la Guàrdia Indígena.

Entre un públic emocionat per l'ascensió de l'esquerra al poder i per la possibilitat d'assistir per primera vegada a un acte d'aquesta naturalesa, tradicionalment reservat per a caps d'estat, polítics i altres autoritats, s'han vist banderes de Colòmbia, del grup M-19, cartells de la campanya presidencial de Petro i un enorme retrat del president abraçat amb la número dos. 

Francia Márquez, primera afrocolombiana que arriba al càrrec de vicepresidenta, ha esdevingut un altre dels símbols del canvi en la cerimònia, a la qual ha acudit portant un vestit blau amb figures de color taronja. En jurar el càrrec ha pronunciat la ja característica frase: "Fins que la dignitat es faça costum".

A la tarima, darrere del nou president, estaven asseguts els convidats internacionals. La llista l'encapçalaven el rei Felip VI d'Espanya i els presidents de l'Argentina, Alberto Fernández; de Xile, Gabriel Boric; d'Hondures, Xiomara Castro; del Paraguai, Mario Abdo Benítez; de l'Equador, Guillermo Lasso; de Costa Rica, Rodrigo Chaves; de Bolívia, Luis Arce i de la República Dominicana, Luis Abinader. També en un lloc preferencial s'han col·locat altres "convidats d'honor" de Petro, un grup de persones humils que exerceixen oficis diversos, com ara un agranador, un pescador, un llaurador cafeter o una venedora ambulant. Mostra dels vents de canvi en l'estructura del poder de l'Estat i en la relació amb la ciutadania.

El simbolisme de l'espasa de Bolívar

Un dels moments més emotius de la cerimònia ha sigut quan la senadora María José Pizarro, filla de Carlos Pizarro —comandant de l'M-19 que va ser company de Petro en aquella guerrilla i va ser assassinat el març de 1990 quan era candidat presidencial després de deixar les armes—, ha imposat la banda presidencial al nou cap d'estat. Pizarro no ha pogut contindre les llàgrimes. Lluïa una jaqueta roja que portava a l'esquena la foto del pare amb una frase premonitòria pronunciada per ell: "Que la lluita per la pau no ens coste la vida". Ha abraçat Petro en veure complit també el somni de l'excomandant assassinat.

Immediatament després de jurar el càrrec, Petro ha donat la primera orde presidencial, que tragueren l'espasa del Llibertador de la Casa de Nariño i la portaren a la plaça de Bolívar perquè aquell símbol de la Independència de Colòmbia, i també de l'M-19, estiguera al seu costat en el moment històric. L'antecessor en el poder, Iván Duque, li havia negat aquesta petició. 

També et pot interessar

stats