Volkswagen confirma que la planta de bateries elèctriques s'ubicarà a Sagunt

La planta crearà 3.000 llocs de treball directes i començarà a funcionar en 2026

Wayne Griffiths, CEO de SEAT (Grup Volkswagen) / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 de març 2022 - 09:58 Actualitzat: 23 de març 2022 - 19:21

Volkswagen ha confirmat el que ja estava previst. Volkswagen ha triat finalment Parc Sagunt per a construir una planta de fabricació de les cel·les necessàries per a les bateries elèctriques.

Ho ha explicat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació dels resultats de 2021 de Seat el president del consell d'administració de l'empresa, Thomas Schmall, que hi ha participat de manera telemàtica. Schmall ha afirmat que la inversió depén de l'aprovació definitiva del Perte del vehicle elèctric i que la decisió és la conseqüència de l'estudi de més de cent variables.

La planta crearà 3.000 llocs de treball directes. Cal recordar que Port Sagunt té bones connexions terrestres i marítimes, un fet que estalvia costos. La multinacional estima que estarà llesta per a entrar en funcionament el 2026. També destaquen que el 10 de juny de l'any 2020, el grup Volkswagen i Ford Motor Company van signar un acord que aprofundia en la seua "aliança global" per a Europa. Un acord que parlava de la fabricació del vehicle elèctric que Ford preveu fabricar a Europa. Schmall ha explicat també que el consorci alemany mobilitzarà 7.000 milions d'euros juntament amb proveïdors externs per a l'electrificació de les plantes de vehicles de Martorell i Pamplona i per a la factoria de Sagunt.

Informació facilitada sobre les gigafactories del grup
Informació facilitada sobre les gigafactories del grup / Volkswagen
"La millor notícia empresarial en mig segle"

Les reaccions no s'han fet esperar. El conseller d'Economia, Rafael Climent, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, han expressat la seua satisfacció per l'anunci a través de Twitter. Puig ha qualificat l'anunci com "la millor notícia empresarial en mig segle". I ha donat la benvinguda a Volkswagen en alemany.

“L'arribada de Volkswagen a Parc Sagunt II suposaria la major inversió inicial que ha rebut la Comunitat Valenciana en la seua història”, ha destacat el president, que ha dit que és equiparable a l'arribada de Ford a Almussafes el 1976, que va suposar una transformació en l'ocupació, en les exportacions, en les infraestructures, en els sectors industrials auxiliars i en la creació de les classes mitjanes en la Comunitat Valenciana.

Puig ha recordat que la inversió està vinculada a l'assignació de fons europeus del Perte del vehicle elèctric convocat el Govern d'Espanya, per la qual cosa ha afegit que cal mantindre la prudència, però s'ha mostrat optimista. “L'empresa sap que ací trobarà un entorn favorable a aquesta inversió: el suport de la Generalitat, la seguretat jurídica, l'estabilitat política, el dinamisme econòmic i l'acord social”, ha remarcat.

Puig considera que aquesta planta "és un impuls a la reindustrialització" i convertirà, si es confirma, "a la Comunitat Valenciana en un pool innovador de la nova mobilitat".

Fins a 12.000 llocs de treball indirectes

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha oferit en un acte a Elx alguns detalls de la inversió. Climent ha dit que l'arribada de Volkswagen a la Comunitat pot generar més de 3.000 ocupacions directes i entre 10.000 i 12.000 d'indirectes, alhora que ha agraït el treball coordinat de totes les conselleries i el funcionariat perquè fora una realitat.

Al mateix temps ha afirmat que la Comunitat Valenciana s'ha convertit en un territori de “confiança” en el món, ja que només el 2021 les inversions han augmentat un 142%, fins als 856 milions d'euros, als quals se sumen enguany els 3.000 milions per l'arribada de Volkswagen.

També s'ha pronunciat la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, a través de les xarxes socials. "Aquesta planta a Sagunt ens anima a continuar treballant per a generar un ecosistema de la mobilitat sostenible a Espanya", ha remarcat. I el president del PP valencià, Carlos Mazón, també ha valorat l'anunci al seu compte de Twitter.

Aquest projecte formarà part del Perte per a potenciar l'electrificació (Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica) del govern, amb el qual l'executiu ha previst que les empreses puguen acollir-se als fons Next Generation amb major agilitat en projectes de caràcter estratègic.

Nombroses reaccions

Els secretaris generals d'UGT-PV i CCOO PV, Ismael Sáez i Ana Garcia, han conegut la notícia en directe, durant una entrevista en Les notícies del matí. En una primera valoració als micròfons d'À Punt, Garcia ha celebrat l'anunci per les estimacions en l'ocupació, "que ens fan pensar en més de 3.000 llocs de treball directes més un altre miler d'indirectes". Per la seua banda, Sáez ha qualificat la decisió de Volkswagen com "una notícia excel·lent".

Les reaccions han anat arribant al llarg del matí. La notícia ha concitat una satisfacció general. L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha valorat com "una molt bona notícia" l'anunci del Grup Volkswagen i ha remarcat que els 3.000 llocs de treballs directes previstos "portaran el municipi a la plena ocupació". "És una xifra que no té parangó a la ciutat i per a nosaltres serà un revulsiu econòmic total", ha resumit.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també s'ha felicitat al seu compte de Twitter sobre l'anunci. "La transformació del nostre país continua amb pas ferm", ha dit Sánchez, qui ha afegit que el Perte "avança impulsant la transició ecològica i la generació de riquesa".

Elena Lluch, gerent del Clúster d'Automoció de la Comunitat Valenciana (AVIA), ha manifestat amb rotunditat "que el sector valencià d'automoció es mereixia aquesta notícia pel treball que està desenvolupant en la transformació del sector cap a la mobilitat i l'electrificació". Lluch també ha valorat que la futura planta s'ubique a Port Sagunt II, una zona que ha qualificat d'"excel·lent per a la generació d'un gran pol industrial d'automoció perquè ja estan els terrenys i per les connexions tant amb el port de Sagunt, com amb l'Autovia del Mediterrani que connecta amb tota Europa".

I el secretari general d'UGT PV, Ismael Sáez, creu que la decisió de Volkswagen suposarà un "suport" per a la factoria de Ford a Almussafes i l'ambició d'aconseguir la fabricació de nous models elèctrics. "La notícia és magnífica, ha d'alegrar-nos a tots, des del punt de vista de l'ocupació, tant directa com indirecta, i com a suport a la política de la Generalitat en la millora del model productiu basat en la innovació i el valor afegit", ha assegurat en unes declaracions difoses pel sindicat.

També et pot interessar

stats