Sagunt guanya opcions per a acollir la planta de fabricació de bateries elèctriques de Volkswagen

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha mostrat "prudent" i recorda que és una "decisió de l'empresa" que està pendent de la publicació del Perte

El grup Volkswagen apunta a Sagunt per a instal·lar la futura gigafactoria de bateries elèctriques / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 de febrer 2022 - 17:09 Actualitzat: 24 de febrer 2022 - 10:23

Volkswagen ha triat finalment Parc Sagunt per a construir una planta de fabricació de les cel·les necessàries per a les bateries elèctriques, segons publiquen diversos mitjans informatius, com ara el digital especialitzat en motor La Tribuna de Automoción. Aquesta planta, amb capacitat per a 40 GWh, destinarà les bateries als vehicles que es fabricaran a les plantes que el grup té a Navarra i Catalunya. També serviran la planta de Ford a Almussafes.

 Punt Notícies ha contactat amb la Conselleria d'Economia i amb l'Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre), que han manifestat que de moment no tenen constància d'aquesta informació. Segons fonts del consorci alemany i de Seat, la filial espanyola de Volkswagen, el grup encara no ha pres una decisió oficial, encara que ja fa setmanes que tots els indicis apunten cap a Sagunt com la favorita per a quedar-se amb la planta de bateries.

La planta crearà 3.500 llocs de treball directes, segons apunten les fonts mencionades. Cal recordar que Port Sagunt té bones connexions terrestres i marítimes, un fet que estalvia costos. També destaquen que el 10 de juny de l'any 2020, el grup Volkswagen i Ford Motor Company van signar un acord que aprofundia en la seua "aliança global" per a Europa. Un acord que mencionava la fabricació del vehicle elèctric que Ford preveu fabricar a Europa.

Sagunt es quedarà, per tant, una inversió per a la qual el grup d'automoció alemany ha valorat també altres ubicacions a Espanya. Catalunya en una primera fase, i posteriorment Aragó i Extremadura, també es van considerar per a rebre la planta de bateries.

Preguntat pel tema a la roda de premsa que ha donat a Canàries, el president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha mostrat "prudent". El president ha dit que és una "decisió de l'empresa" que està pendent de la publicació del Perte (Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica), amb els quals el govern espanyol ha previst que les empreses puguen acollir-se als fons Next Generation amb major agilitat en projectes de caràcter estratègic. Entre els Perte previstos, el Consell de Ministres en va aprovar el passat juliol un dirigit al vehicle elèctric i connectat, que pretén "crear a Espanya l'ecosistema necessari per al desenvolupament i fabricació de vehicles elèctrics i connectats a la xarxa", segons va explicar el govern.

Puig ha afegit que no vol ni deu dir res més. Sí que ha subratllat l'"esforç d'atracció d'empreses" que està fent la Comunitat Valenciana, que ha creat "un entorn molt favorable a la inversió en els últims anys" gràcies, entre altres qüestions, al "diàleg social". "Estem treballant per a portar totes les empreses que puguen atraure prosperitat, i generant el millor entorn possible per a la inversió", ha agregat.

D'altra banda, fonts del Grup Volkswagen han assegurat que encara no hi ha "una decisió definitiva presa", i que aquesta dependrà de "criteris tècnics, econòmics i logístics, inclòs el potencial suport del govern". Les mateixes fonts han confirmat que es presentaran al Perte una vegada el govern espanyol n'òbriga la convocatòria. També han manifestat que s'anunciaran "els plans corresponents en el moment oportú" i que no comentaran res més fins llavors.

Empresa tractora que n’atrauria altres

També aquest dijous ha parlat el conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent. El responsable polític, en una entrevista a la Cadena SER, s'ha mostrat "cautelós" sobre la possible arribada de Volkswagen a Sagunt, però ha defensat que la Generalitat "ha fet un treball excel·lent" per a facilitar la seua instal·lació ací.

Climent, en tot cas, ha valorat l'impacte que tindria a la Comunitat Valenciana aquesta instal·lació: "Per descomptat que és una bona notícia. Si ve una gigafactoria, si ve una empresa al nostre territori que pot generar 3.500 o 4.000 llocs de treball, i a més és una empresa tractora, que en portarà unes altres al seu costat, i més riquesa al territori". 

També et pot interessar

stats