Comença el Mundial de Qatar, el més polèmic de la història

La vulneració de drets humans, la corrupció o la mort de milers de treballadors en la construcció de les infraestructures han provocat el boicot de seguidors, artistes, marques i mitjans, i les protestes de diverses seleccions

Comença el Mundial de Qatar, el més polèmic de la història

Arriba el dia. Aquest diumenge es dona el tir d'eixida al Mundial de Qatar, l'esdeveniment futbolístic més important i que en els darrers anys ha sigut més polèmic que mai. Des que el 2010 la FIFA va atorgar l'organització del Mundial al país àrab van sorgir veus contràries a la decisió, especialment per la vulneració als drets humans que es practiquen a l'estat, en especial per la falta de llibertat de les dones i la persecució del col·lectiu LGTBIQ.

Especialment greu ha sigut la mort de 6.500 treballadors estrangers, segons apunten algunes fonts, els quals han perdut la vida durant les construccions dels estadis on se celebrarà la cita futbolística. El seleccionador qatarià, el català Fèlix Sánchez, però, ha desmentit que la xifra siga tan alta.

Sota la pressió internacional, el 2020, deu anys després, es va abolir la Kafala, una legislació laboral que impedia als treballadors poder canviar de faena o deixar el país sense permís dels contractadors. Una situació que suposava l'esclavitud laboral encoberta en el segle XXI. 

Les sospites de corrupció també han estat presents durant aquests anys en què, fins i tot, es va arribar a detindre Michel Platini, expresident de la UEFA.

Així, la crida per a boicotejar el Mundial ha anat en augment i diversos artistes com Rod Stewart, Shakira o Dua Lipa s'han negat a actuar a Qatar. Bars d'Alemanya i França no retransmetran els partits i alguns mitjans internacionals no els cobriran. En el mateix camp, les seleccions d'Anglaterra, Alemanya, Gal·les, i els Països Baixos se sotmetran a possibles sancions, ja que lluiran el braçalet multicolor per a reivindicar les llibertats sexuals. 

La competició comença oficialment aquest diumenge a les 17:00 amb l'enfrontament de l'amfitrió i l'Equador i s'allargarà fins al 18 de desembre. El torn d'Espanya serà aquest dimecres, que jugarà contra Costa Rica. En total participen 32 seleccions de tots els continents i la FIFA espera que uns 5.000 milions de persones seguisquen els partits. Es tracta també del primer Mundial de la història que se celebra a l'hivern, a causa de les temperatures extremes de Qatar a l'estiu.

També et pot interessar

stats