Polèmica en el Mundial 2022: Qatar garanteix la seguretat de l'afició LGTBI, però demana que no hi haja mostres d'estima en públic

El president del comité organitzador del torneig, Nasser Al-Khater, defén que el país àrab és més "pudorós i conservador" que altres i que les demostracions en obert d'afecte "no estan ben vistes"

Nasser Al-Khater, president del comité organitzador de Mundial de Futbol de Qatar 2022
Nasser Al-Khater, president del comité organitzador del Mundial de futbol de Qatar 2022

Qatar, seu del pròxim Mundial de futbol —que se celebrarà entre el 21 de novembre i el 18 de desembre de 2022— torna a estar en el centre de la polèmica per la falta de tolerància i la vulneració de drets de determinats col·lectius. En una entrevista amb la cadena CNN, el president del comité organitzador de la competició, Nasser Al-Khater, ha donat a entendre que la comunitat LGTBIQ+ hi serà benvinguda, amb un però: sempre que no facen demostracions en públic de la seua condició sexual. 

No és la primera vegada que el país àrab està sota la lupa de les organitzacions internacionals, que l'han denunciat diverses vegades per atemptar contra els drets humans de col·lectius com ara les dones o les persones LGTBIQ+. A Qatar, amb un sistema judicial basat en la xaria—la llei islàmica—, la diversitat sexual és un tema tabú entre la societat i les mostres d'estima LGTBIQ+ es castiguen amb més de cinc anys de presó. 

Entrevistat per la periodista britànica Amanda Davies, ella li pregunta per la por d'acudir a Qatar que va manifestar recentment el futbolista Josh Cavallo, qui fa unes setmanes va fer públic que era gai. Al-Khater assegura que no té res a témer perquè el seu país és "tolerant i acollidor" i garanteix la seguretat de tota l'afició, independentment de la condició sexual.

Davant de la insistència de la periodista, el president del comité organitzador del Mundial 2022 reconeix que Qatar és "més conservador" que altres països i que tot el món és benvingut sempre que tinguen present que "les mostres públiques d'afecte no estan ben vistes i això s'aplica a tot el món". "Qatar és un país més pudorós i conservador, és tot el que s'ha de respectar", li repeteix a l'entrevistadora.  

La conversa entre Davies i Al-Khater està plena de silencis i tensió. El líder qatarià intenta defendre la postura del país àrab davant el col·lectiu LGTBI mentre que, alhora, reitera que Qatar és una nació "tolerant" i on "tot el món" es pot sentir segur. Explica que l'afició LGTBI té dret a viatjar al país i a assistir als partits, però sense fer demostracions públiques d'afecte: "Respectem tota mena de cultures i estem segurs que els aficionats respectaran la nostra. Més enllà d'això tot el món és lliure de viure la seua vida", afirma. 

També et pot interessar

stats