Feijóo, nou president del Partit Popular amb més del 98% dels vots

El president de la Xunta de Galícia ocupa el lloc de Pablo Casado, que ha deixat l'escó i ha reivindicat el seu treball en el partit, que assegura que ha portat els populars "a les portes de la Moncloa"

Alberto Núñez Feijóo en el moment que s'ha proclamat president del PP
Alberto Núñez Feijóo en el moment que s'ha proclamat president del PP / Julio Muñoz (Efe)

Alberto Núñez Feijóo ha sigut proclamat oficialment el nou president del Partit Popular en el XX Congrés Nacional del partit, amb el 98,35% dels vots a favor de la seua candidatura, l'única presentada. En total s'han emés 2.633 vots vàlids dels compromissaris i compromissàries congregats, dels quals set han sigut nuls, 44 en blanc i 2.619 a favor que Feijóo siga el nou president dels populars a l'estat espanyol.

Feijóo, únic candidat a l'elecció, es pren així les regnes del partit en substitució de Pablo Casado, que va renunciar al lideratge de la formació després de la greu crisi interna desencadenada pel seu enfrontament obert amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.

D'aquesta manera, Feijóo es converteix en el nové president que ha tingut en la seua història el Partit Popular, fundat en plena transició democràtica, en 1977.

En el seu primer discurs com a líder nacional, Feijóo s'ha erigit en "alternativa" a l'actual govern de Pedro Sánchez, i ha assegurat que ha vist "fam de canvi" en el seu gira per Espanya.

El també president de la Xunta ha explicat que deixarà Galícia, amb la renúncia que això implica, amb tristesa, però que ho farà perquè creu "en la meua nació, en les seues possibilitats, en la seua possibilitat de reparar-se i remuntar aquesta situació" i perquè se sent il·lusionat i esperançat "que puguem oferir un govern que practique una millor política per a una millor Espanya".

En aquesta nova etapa, Feijóo ha dit que no quedarà exclòs cap espanyol perquè "a Espanya se la pot estimar de moltes maneres". Tan sols deixarà fora del canvi "el conformisme, el rancor, la revenja i la divisió" i amb aquesta guia promet "treballar per a meréixer la confiança dels espanyols".

El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ja ha donat l'enhorabona a Feijóo pel seu nou càrrec.

També ho ha fet la vicepresidenta segona del govern, ministra de Treball i Economia Social i cara més visible d'Unides Podem, Yolanda Díaz, que li ha desitjat sort en gallec.

Presència valenciana en l'equip de Feijóo

El nou president del PP nacional revelarà aquest diumenge la composició de la major part de la seua direcció i que serà nomenada a Sevilla pel Comité Executiu Nacional, que té ja 35 nous vocals triats pel XX Congrés Nacional. Entre aquests es troben cinc del PP de la Comunitat Valenciana: la síndica del PP a les Corts, María José Catalá; el president del partit a la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón (membre nat); l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala; l'expresident del Consell Alberto Fabra i l'exministre José Manuel García-Margallo.

Mazón s'ha referit aquest dissabte a la idea del "bilingüisme cordial" de Feijóo, un enfocament sobre la convivència de les llengües que, tal com diu el president dels populars valencians, "és també un missatge molt important per a la Comunitat Valenciana, perquè nosaltres evitem imposicions". També s'ha fet ressò de la "representació rellevant de companys i companyes valencians" i ha assegurat que "xafaran fort" i que perquè Espanya canvie es necessita que "la Comunitat Valenciana arranque d'una vegada" amb "ambició, influència, un pes específic i amb reivindicació d'allò nostre, dins d'un espai comú que és Espanya".

María José Catalá ha coincidit amb Mazón que "sense la Comunitat Valenciana és molt difícil aconseguir quotes més altes de participació política a Espanya", per això, explica, "aspirem a tindre un pes significatiu en el futur projecte d'Alberto Núñez Feijóo que condicione les nostres necessitats. Parlem d'aigua, de finançament, d'infraestructures, de la baixada d'impostos, i sobretot, de reduir la distància social que hi ha entre persones que estan patint".

En la junta directiva nacional també hi ha tres valencians proposats: Vicente Huet, Juan Francisco Pérez Llorca i María Ángeles Pallarés. A més, es preveu que Feijóo designe l'eurodiputat Esteban González Pons com un dels homes forts del partit.

Demà es farà públic el nom dels sotssecretaris i la nova cúpula es reunirà per primera vegada dilluns que ve en el Comité de Direcció.

Casado deixa el seu escó en el Congrés i abandona qualsevol responsabilitat del partit

En el seu discurs durant el XX Congrés Nacional del partit, Pablo Casado ha assegurat que ha construït una "alternativa fiable i creïble", que ara deixa Alberto Núñez Feijóo "a les portes de la Moncloa".

"Em reafirme que tot ha valgut la pena i qualsevol cicatriu és la petjada de l'esforç que comporta treballar per als espanyols", ha proclamat en la seua intervenció, en què ha defensat la seua gestió interna al capdavant del PP, perquè en tot moment ha intentat "donar a cadascú el seu lloc" perquè "tots eren necessaris".

Casado també ha anunciat que deixarà el seu escó en el Congrés dels Diputats i que abandonarà "qualsevol responsabilitat del partit".

També et pot interessar

stats