Condemna unànime per la mort d'un menut a Sueca a mans del pare

La família del xiquet, d'onze anys: "Demanem que aquesta crueltat es jutge com el que és, un cas de violència vicària"

Caserna de la Guàrdia Civil a Sueca
Caserna de la Guàrdia Civil a Sueca / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 d'abril 2022 - 13:53 Actualitzat: 05 d'abril 2022 - 17:18

Sueca desperta aquest dilluns commocionada per l'assassinat d'un xiquet de només onze anys a mans, presumptament, del pare. El parricidi, conegut la vesprada de diumenge, ha consternat la societat valenciana, especialment aquesta localitat de la Ribera Baixa i també la veïna Cullera, on residia la mare de la criatura.

Les banderes onegen a mig pal en ambdós ajuntaments, que han decretat tres i dos dies de dol oficial, respectivament, en rebuig pel fatídic crim. Es va produir instants abans que el progenitor, sobre el qual pesava una orde d'allunyament de la mare per maltractaments, li retornara el menut. Per a aquesta vesprada, a les 20.00 hores, hi ha convocades concentracions silencioses en senyal de rebuig tant a Sueca com a Cullera. I el Consell s'ha sumat també a la condemna i té previst guardar tres minuts de silenci aquest dimarts

El govern espanyol ja ha confirmat que estem davant un nou cas de violència vicària, el primer del 2022. Aquest tipus de violència és la que exerceixen els homes sobre els fills per tal de fer el màxim dolor possible a les mares. Des que hi ha registres, el 2013, set menors han mort assassinats pels pares a la Comunitat Valenciana, 47 a tot Espanya.

Condemnat per maltractaments

El suposat assassí, de 47 anys, continua retingut a la caserna de la Guàrdia Civil i previsiblement serà aquest dimarts quan passarà a disposició judicial, segons ha confirmat l'institut armat. Ell i la mare del menut, Jordi, que acabava de complir onze anys i era l'únic fill de la parella, mantenien una relació sentimental fins que l'estiu de l'any passat decidiren divorciar-se. El xiquet es trobava en casa del pare a pesar que aquest tenia una orde d'allunyament respecte de la mare, que era la responsable de la custòdia. 

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha confirmat aquest dilluns que els cònjuges ratificaren el conveni regulador de custòdia compartida sense informar el jutjat que existia un procediment penal per maltractaments en un altre tribunal, obert a l'agost arran d'una denúncia d'ella. El conveni es va establir el juliol del 2021, quan la parella va presentar una demanda de divorci de mutu acord, i es va ratificar al setembre del mateix any.

El TSJCV precisa que cap dels dos progenitors va fer saber al tribunal encarregat del divorci l'existència d'aquest procés penal, que es va tancar amb una condemna per a l'home de 40 dies en treballs en benefici de la comunitat, huit mesos d'allunyament i prohibició de comunicació amb l'exdona.

La sentència es va dictar el 12 d'agost per conformitat i, per tant, és ferma —fet pel qual l'orde d'allunyament hauria d'haver estat vigent fins al pròxim 12 d'abril— i establia la custòdia i la pàtria potestat per a la mare. Aquesta decisió, en conseqüència, suspenia qualsevol règim de visites del progenitor condemnat respecte del fill i fixava, a més, una pensió alimentària de 200 euros mensuals. Ara es tracta d'esclarir si va ser la família materna la que va accedir a portar el menor amb el pare durant unes hores amb motiu del seu recent aniversari.

"Es botava l'orde d'allunyament sempre que volia"

Des de l'entorn de la mare de Jordi denuncien que la justícia "ha fallat" perquè el presumpte parricida "es botava l'orde d'allunyament sempre que tenia ganes de fer-ho" i reclamen que el crim es jutge "com el que és, un cas de violència de gènere i violència vicària". La cosina germana de la dona i portaveu de la família, Marta Tur, ha explicat als mitjans de comunicació que els últims mesos el pare de la criatura havia mostrat "certa obsessió" amb l'exparella i que, a pesar que algunes vegades havien tingut por que podria passar alguna cosa greu, no pensaven que arribaria tan lluny perquè l'home "mai" s'havia mostrat violent amb la criatura: "De tots els escenaris ha agafat el pitjor, que és fer el mal més gran que se li pot fer a una dona", ha lamentat Tur, que també és regidora d'Igualtat en l'Ajuntament de Cullera. 

Com que la família no tenia precedents de maltractaments per part del pare cap al xiquet —no els constaven, almenys— el portaven a casa d'ell unes hores cada diumenge perquè el veiera. "Estem intentant assimilar el que ha ocorregut, no és possible. La mare va decidir divorciar-se d'ell l'estiu passat, perquè no es portava bé amb ella. Va ser violent, ella ens ho va contar i nosaltres anàrem a posar la denúncia. Se li va imposar una orde d'allunyament de 500 metres que estava a punt d'acabar, la setmana vinent", ha explicat Tur.

Rebuig institucional

Les institucions valencianes han condemnat en bloc l'assassinat del menut Jordi a mans suposadament del progenitor i han traslladat el suport a la família. "Tenia dret a créixer, a ser feliç, a tindre un pare que no el matara, a ser adult, a recórrer la seua vida, però tot això ho ha arrabassat la violència extrema", ha lamentat en representació del Consell la vicepresidenta, Mónica Oltra. 

L'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, ha declarat que la corporació municipal demanarà en el pròxim ple més contundència contra aquest tipus de violència. "Tal vegada hauria de revisar-se la legislació per a evitar o condemnar encara amb més força qualsevol mena d'agressió d'aquesta magnitud", ha dit, en declaracions a À Punt NTC.

L'homòleg a Cullera, Jordi Mayor, ha assegurat que la ciutat està absolutament "commocionada" pel crim. "Cullera és hui tota una família al costat de Jordi", ha assenyalat l'alcalde, que ha enviat a la família del xiquet tot el "suport, afecte i estima". Que mai més ningú haja de passar per ací, no tenim paraules", ha apuntat. 

També et pot interessar

stats