Susana Gisbert: “La violència vicària és la manera més cruel de fer mal a una dona”

Des que hi ha registres, 46 menors han sigut assassinats amb l'objectiu de fer mal a la mare

La violència vicària, una plaga que s'atura / À Punt NTC

Des que hi ha dades oficials, 46 menors han sigut assassinats amb l'objectiu de fer mal a la mare. Actualment, prop de 5.000 xiquets i xiquetes conviuen amb progenitors maltractadors. En vista d'aquesta situació, associacions feministes demanen que es retire la pàtria potestat al pare sempre que hi haja denúncies o ordes d'allunyament.

El cas Bretón del 2011 va fer saltar les alarmes, i l'any passat la mort d'Anna i Olivia va evidenciar una plaga que no para. El 2021 la violència vicària va deixar set menors assassinats a Espanya. 

La fiscal de Violència de Gènere i delegada de Delictes d’Odi, Susana Gisbert, ho té clar: “la violència vicària és la pitjor manifestació de la violència de gènere, perquè és la manera més cruel de fer mal a una dona”. 

4.700 menors viuen en llars on el pare maltracta la mare

Tot i la modificació del Codi Civil, que permet la suspensió de les visites, cada dia maltractadors continuen convivint amb fills i filles. Segons constata l’assessor del Vicerectorat d’Igualtat de la Universitat de Granada, Miguel Lorente, hui en dia vora 4.700 xiquets i xiquetes estan vivint en llars on el pare maltracta sistemàticament la mare. 

Tot i això, Gisbert apunta que la reforma del Codi Civil preveu la suspensió del règim de visites en casos com el que s'ha viscut aquest diumenge a Sueca, en què un pare ha matat a ganivetades son fill. 

Són instruments que, en molts casos, no es posen en pràctica. La presidenta de l’Associació Alana, Xelo Álvarez, assegura que molts jutges no perceben risc per als menors i “aquestes equivocacions poden acabar en assassinats”. “Les mares sovint no denuncien perquè saben que si elles estan presents poden protegir els fills i les filles”, manifesta. 

També et pot interessar

stats