Mor l'ex primer ministre japonés Shinzo Abe assassinat durant un míting al carrer

Les autoritats han detingut un home, membre de la marina de les Forces d'Autodefensa, que presumptament va disparar diversos trets amb una escopeta

Shinzo Abe, abans de rebre els trets, aquest divendres
Shinzo Abe, abans de rebre els trets, aquest divendres / Jiji Press (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de juliol 2022 - 08:53 Actualitzat: 08 de juliol 2022 - 12:11

L'ex primer ministre del Japó Shinzo Abe ha mort aquest divendres víctima de diversos trets d'escopeta en un atemptat perpetrat durant un acte electoral que se celebrava a la ciutat de Nara, a l'oest del país. El Partit Liberal Democràtic (PLD), al qual pertanyia el polític, ha confirmat el decés, que s'ha produït en les hores posteriors a l'atac. Inicialment, li ha causat una parada cardiorespiratòria per la qual l'han traslladat d'urgència a un centre hospitalari, però els serveis mèdics no han pogut finalment salvar-li la vida.

A l'exmandatari nipó, de 67 anys, li han impactat per l'esquena diversos trets d'una escopeta mentre oferia un discurs de campanya al carrer, prop d'una estació de tren a Nara, han precisat les autoritats locals. L'incident ha tingut lloc cap a les 11:30, hora local d'aquest divendres (04:30 hora espanyola) i davant de diverses persones que assistien a l'acte de campanya o transitaven prop de l'estació de Yamato-Saidaiji.

Testimonis presencials afirmen que se sentiren dos trets al lloc dels fets i que a continuació Abe es va desplomar a terra, segons recull la cadena estatal NHK. Alguns ciutadans, fins i tot, captaren i pujaren a les xarxes socials imatges en què es veu el polític atés pel personal mèdic sobre el terreny. Els serveis sanitaris han traslladat l'ex primer ministre a un hospital a la ciutat de Kashihara, al sud de Nara, per a tractar de salvar-li vida.

Per aquest atac hi ha un detingut com a suposat autor. La policia l'ha identificat com Yamagami Tetsuya, un home desocupat de 41 anys i que, segons fonts del Ministeri de Defensa japonés, va treballar durant tres anys, fins al 2005 en la marina de les Forces d'Autodefensa, encarregades de defensar l'arxipèlag. L'han arrestat per intent d'assassinat mentre sostenia una arma amb la qual hauria disparat en dues ocasions a l'exmandatari.

Abe va deixar el càrrec de primer ministre per motius de salut el setembre del 2020, després de convertir-se en el polític japonés més longeu en el lloc. El líder conservador es trobava aquest divendres en un acte de campanya per a les eleccions parcials a la Cambra Alta de la Dieta —el parlament del Japó— que se celebren aquest diumenge i en les quals el Partit Liberal Democràtic d'Abe i del primer ministre actual, Fumio Kishida, espera revalidar l'àmplia majoria.

Els mítings electorals acostumen a celebrar-se al Japó en ple carrer i amb escasses mesures de seguretat, a causa del baix índex de criminalitat i d'atacs amb armes de foc que caracteritzen aquest país asiàtic.

Puig: "L''ha matat el fanatisme"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha condemnat l'atemptat contra l'exmandatari nipó. En un missatge publicat a través del seu compte de Twitter, ha recordat casos d'altres polítics assassinats per les seues creences, com ara el suec Olof Palme, l'espanyol Miguel Ángel Blanco o l'expresident nord-americà John Fitzgerald Kennedy. "Cadascú tenia una ideologia. A tots els ha matat la mateixa: el fanatisme", ha lamentat el dirigent valencià.

També et pot interessar

stats