L'Audiència Nacional reobri la investigació sobre l'assassinat del regidor basc Miguel Ángel Blanco

El tribunal admet una querella de l'associació Dignitat i Justícia contra nou exdirigents de la banda terrorista ETA per a aclarir qui va ordenar el crim

Fotografies en record de Miguel Ángel Blanco, regidor del PP a Ermua segrestat i assassinat per ETA
Fotografies en record de Miguel Ángel Blanco, regidor del PP a Ermua segrestat i assassinat per ETA / Europa Press

L'Audiència Nacional ha acordat reobrir la investigació sobre l'assassinat del regidor del Partit Popular d'Ermua Miguel Ángel Blanco a mans d'ETA per a tractar d'aclarir qui va donar l'ordre de segrestar-lo i posteriorment matar-lo al juliol de 1997. El titular del jutjat central d'instrucció número 6, Manuel García Castellón, ha admés a tràmit una querella presentada per l'associació Dignitat i Justícia contra nou excaps de la banda terrorista i ja ha encomanat informes a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. 

En una resolució judicial, notificada aquest dijous, el magistrat acorda la reobertura del cas amb l'objectiu de determinar quins foren els dirigents d'ETA que s'encarregaren de planejar el crim com a autors intel·lectuals. García Castellón va ser l'instructor de la causa fa 25 anys. Ara, vol investigar si foren els membres del comité executiu d'ETA (ZUBA) en el moment dels fets els qui van donar l'ordre d'assassinar el regidor guipuscoà, o bé si són responsables per omissió perquè hagueren pogut impedir d'alguna manera el crim durant les 48 hores que va estar segrestat, entre el 10 i el 12 de juliol. 

El jutge explica que la interposició de la querella resulta coherent amb la investigació realitzada en el seu jutjat fins al moment per a aclarir el cercle de partícips i intervinents en la comissió dels fets i determinar, si escau, la possible responsabilitat penal que poguera correspondre a cadascun d'ells.

L'Audiència Nacional ja va condemnar el 2006 com a autors materials del crim l'excap d'ETA Francisco Javier García Gaztelu, alias Txapote i dos etarres més, Irantzu Gallastegi Sodupe, Amaia, i José Luis Geresta Mujika, Oker, encara que aquest últim es va suïcidar dos anys després de l'assassinat. La pena va ser de 50 anys de presó. Fa sis anys, el jutge Eloy Velasco va processar José Javier Arizcuren Ruiz, Kantauri, per donar l'ordre.

També et pot interessar

stats