Dimiteix la primera ministra Liz Truss després de mes i mig al front del govern britànic

Tretze diputats conservadors havien manifestat en les últimes hores el rebuig a la mandatària per la fallida reforma econòmica mampresa

Dimiteix la primera ministra Liz Truss
20 d'octubre 2022 - 14:45 Actualitzat: 21 d'octubre 2022 - 11:10

Liz Truss dimiteix. La primera ministra britànica ha presentat la renúncia al rei d'Anglaterra, 45 dies després d'haver assumit el poder, per la pèrdua de confiança dels seus companys de partit. "No puc continuar el mandat en aquestes circumstàncies" ha explicat en una compareixença des de Downing Street.

La mandatària ha fet l'anunci després de reunir-se amb Graham Brady, el diputat conservador responsable d'organitzar les mocions de censura interna i les eleccions de nous líders.  El mateix que va gestionar la dimissió de Boris Johnson al juliol. 

La cita, a petició de Truss, s'havia produït després que almenys tretze diputats del partit manifestaren en els mitjans de comunicació i les xarxes socials la desconfiança amb la cap de govern, que ha perdut autoritat després d'haver rectificat la totalitat del seu projecte polític i econòmic pel caos que ha causat als mercats financers. Els mitjans britànics estimen que més de 50 parlamentaris, de 357 que tenen els conservadors en la Cambra dels Comuns, havien escrit a Brady, per a expressar la falta de confiança en la líder. 

Les normes de la formació tories impedeixen organitzar una moció contra la dirigent fins que passe un any de mandat, però s'havia especulat que Truss dimitira si Brady l'informava que havia perdut el suport de la majoria dels seus diputats.

Encara que molts diputats conservadors anhelaven la marxa de la primera ministra —que va assumir el càrrec el passat 6 de setembre—, uns altres temen que això provoque unes eleccions generals anticipades que, segons les enquestes, perdrien.

El nou líder, abans del 28 d'octubre

“El nou líder del partit conservador britànic serà elegit abans del 28 d’aquest mateix mes d'octubre”, ha assegurat Brady aquest dijous en la Cambra dels Comuns.

El president del comité 'tory' també ha comentat als periodistes que serà possible tindre un nou cap de govern abans que Jeremy Hunt, ministre d’Economia, presente el seu pla fiscal el 31 d’aquest mes, amb el qual revertirà l’estratègia econòmica de la ja exprimera ministra Liz Truss.

Els laboristes reclamen eleccions

D’altra banda, Keir Starmer, el líder del partit en l'oposició, ha exigit aquest dijous que es convoquen eleccions generals “ara mateix” i afegeix que, després de 12 anys de fracàs, “El Partit Conservador ha demostrat que ja no té força per a governar, el poble britànic es mereix alguna cosa millor que aquesta porta giratòria del caos”.

La borsa de Londres torna a pujar

La borsa de Londres ha tancat aquest dijous amb guanys generalitzats i una pujada del 0,27%, després de conéixer la dimissió la primera ministra britànica. En aquest context de turbulències polítiques al país, la lliura esterlina guanya un 0,11% respecte a l'euro, fins a 1,1490 euros, i guanya un 0,69% enfront del dòlar estatunidenc, fins a 1,1287 dòlars.

Els aspirants necessitaran el suport de cent diputats

Els candidats a succeir Liz Truss hauran de comptar amb el suport almenys de 100 dels 357 diputats tories, segons ha anunciat Brady aquest dijous, responsable d’organitzar les primàries de la formació.

Entre els candidats, el principal favorit és l’exministre d’Economia Rishi Sunak, després de les declaracions que va fer l'estiu passat sobre les retallades d’impostos que planejava Truss i que “provocarien una ruïna financera”. Penny Mordaunt, la líder conservadora en la Cambra dels Comuns, que va ser tercera en les primàries dels tories, és una altra de les favorites que apareix en la llista per a succeir Truss.

A més, al llarg del dia han augmentat les especulacions sobre la possibilitat que Boris Johnson, a qui van forçar a dimitir el passat juliol, prepare una tornada a la primera línia si aconsegueix prou suport.

També et pot interessar

stats