Javier Marco, Sonia Almarcha o Milena Smit: repassem els nominats valencians als Goya

Catorze professionals i productores valencianes podrien endur-se l'anhelada estatueta en la primera gala que se celebra a València, el pròxim dissabte 12 de febrer

Les nominacions valenciales als Premis Goya 2022
Les nominacions valenciales als Premis Goya 2022 / À Punt NTC

L'any Berlanga porta els Premis Goya a València per primera vegada. En menys d'una setmana, el dissabte 12 de febrer, el Palau de Les Arts serà l'escenari de la gran festa del cine espanyol, on es repartiran les 28 estatuetes que reconeixeran els millors treballs cinematogràfics d'enguany en categories com l'actuació, la direcció, la fotografia, els documentals o els curtmetratges, entre moltes altres.

Entre les candidatures d’aquesta edició, huit professionals i sis productores podrien ser premiats en la seua terra.

Les categories on destaquen els valencians

Huit professionals de la Comunitat Valenciana competiran per l'estatueta en la XXXVI edició dels Premis Goya en categories molt diverses, que van des de la millor actuació revelació fins a la millor música original, passant pels efectes especials, maquillatge i perruqueria o guió. Aquestes són les nominacions valencianes dels professionals.

El director d’Alacant Javier Marco s’estrena als premis Goya amb la nominació a millor direcció novell pel seu primer llargmetratge, Josefina. Després de llaurar-se un nom en el món del curtmetratge, Marco va obtindre amb Josefina molt bones crítiques en la passada edició del Zinemaldia de Sant Sebastià.

Sonia Almarcha, nominada al Goya a millor actriu de repartiment
Sonia Almarcha, nominada al Goya a millor actriu de repartiment / À Punt NTC

L’actriu Sonia Almarcha, del Pinós (Vinalopó Mitjà) col·labora per segona vegada amb el director Fernando León de Aranoa amb El buen patrón, pel·lícula que batut el rècord a més nominacions en la història dels Goya amb 20 candidatures. Aquesta és la primera nominació als Goya d’Almarcha, que competirà en la categoria de millor actriu de repartiment.

Jorge Motos, nominat al Goya a millor actor revelació
Jorge Motos, nominat al Goya a millor actor revelació / À Punt NTC

De la sèrie La Vall d'À Punt als Goya. L'actor valencià Jorge Motos, de 22 anys, és un dels nominats a millor actor revelació per la cinta Lucas, dirigida pel també valencià Àlex Montoya a partir del seu curt homònim de 2012. En el film, Motos interpreta al protagonista, un jove que ven la seua imatge a un home perquè aquest es puga fer passar per adolescent a les xarxes.

La nova xica Almodóvar és l'actriu il·licitana Milena Smit, que està nominada per segon any consecutiu als Goya: l'any passat a millor actriu revelació per la pel·lícula No matarás i enguany, ja com a millor actriu de repartiment per Madres paralelas. La seua interpretació d'una adolescent que dona a llum ha tingut un abast internacional, ja que la d'Almodóvar va estar nominada a millor pel·lícula de parla no anglesa als Globus d'Or.

La pel·lícula Las leyes de la frontera porta dues nominacions valencianes. Per una part, el director i guionista Daniel Monzón, nascut a Mallorca però criat a València, que ha sigut nominat per millor guió adaptat. Aquesta és la seua sisena nominació, i si guanyara seria la seua tercera estatueta després d'emportar-se dos al 2010 per millor director i guió adaptat per Celda 211.

Per altra part, també està nominada per Las leyes de la frontera Sarai Rodríguez, nascuda en La Rioja, però valenciana d'adopció durant dèsset anys, que opta a l'estatueta a millor maquillatge i perruqueria. Rodríguez compta amb una llarga experiència en films i sèries tant internacionals com nacionals, entre les quals es troba La casa de papel, Penny Dreadful, Exodus: Dioses y Reyes o la sèrie d'À Punt, La Forastera.

El valencià Ferran Piquer és un habitual dels Goya. Després de quatre nominacions en la categoria de millors efectes especials, es va endur l’estatueta el 2011 per Balada triste de trompeta i eln 2015 per Las brujas de Zugarramurdi. Enguany podria endur-se el seu tercer Goya per La abuela, dirigida pel també valencià Paco Plaza.

L'alzireny Arnau Bataller ha posat la banda sonora a sèries i pel·lícules espanyoles des de fa quasi vint anys. Enguany per fi opta al Goya en la categoria a millor música original pel film Mediterráneo. Bataller, que es va graduar en la Universitat del Sud de Califòrnia a Los Angeles (USC), ha col·laborat amb altres directors valencians com Nacho Ruipérez o Carles Alberola i va crear la música de la sèrie valenciana Unió Musical Da Capo.

Hampa Studio, Filmeu o TV ON: les nominacions de les productores valencianes

Les productores valencianes també estan d'enhorabona, i és que sis compten també amb nominacions en aquesta edició dels Goya.

Hampa Studio, que va guanyar el Goya a millor pel·lícula d'animació per Buñuel en el laberinto de las tortugas el 2020, competeix enguany pel mateix títol amb Mironins, dirigida per Mikel Mas i Txesco Montalt. Però no és l'únic treball amb firma valenciana que opta a l'estatueta a millor pel·lícula d'animació: la satírica Gora Automatikoa, produïda per l'il·licità Carlos Guerrero, és altra de les nominades al premi.

A millor curt de ficció està nominada Mindanao, de Borja Soler, coproduïda per la productora Filmeu i Tótem Loba, dirigida per la coneguda actriu Verónica Echegui, de Pólvora Films. D'altra banda, per l'estatueta a millor curt d'animació competeixen Proceso de selección, de Carla Pereira, produïda per TV ON, i Umbrellas, dirigida per José Prats i Álvaro Robles, de Bígaro Films.

Finalment, Quatre Films opta a millor pel·lícula documental amb Un blues para Teherán, de Javier Tolentino.

Tot preparat a València

El Cap i Casal es convertirà el dissabte 12 de febrer en la protagonista del cine espanyol, però fins a la celebració de la gala, la ciutat alberga exposicions, projeccions i concerts especials per a fer partícip a tota la ciutadania.

A la plaça de l'Ajuntament es podrà veure una exhibició dels guanyadors valencians dels Goya al llarg de la història. A la Filmoteca ja estan projectant-se algunes de les pel·lícules nominades amb la presentació d'algun dels professionals implicats, i pels carrers de la ciutat es poden trobar recreacions de grans dimensions de l'estatueta del pintor.

També et pot interessar

stats