Aquests són els sis curts valencians preseleccionats per als Goya

Tres projectes d’animació i tres de ficció competeixen per arribar a la selecció final en la 36a edició dels premis de l'acadèmia de cine espanyol

Sis curts valencians, preseleccionats per als Premis Goya 2022
Sis curts valencians, preseleccionats per als Premis Goya 2022

Sis dels curtmetratges preseleccionats per a optar als Premis Goya són valencians. En la secció d'animació s'han preseleccionat tres títols: Oddity, d'Anna Juesas i Germán Chazarra; Umbrellas, d'Álvaro Robles i José Prats; i Proceso de selección, de Carla Pereira. En l'apartat de ficció, tres pel·lícules més amb segell valencià competeixen en aquesta votació prèvia feta pels acadèmics. Stanbrook, d'Óscar Bernàcer; Mindanao, de Borja Soler; i Dana, de Lucía Forner; estan en la llista. A finals d'any es coneixeran els candidats definitius.

La 36a edició dels premis de l'acadèmia de cine espanyola se celebrarà el 12 de febrer de 2022, al Palau de les Arts de València. Aquesta edició coincideix, a més, amb l'Any Luis García Berlanga, que es va allargar fins a 2022, a petició del president de la Generalitat, Ximo Puig, i amb el vistiplau del Ministeri de Cultura. 

'Proceso de selección', de Carla Pereira

En aquest curt, un gat acudeix a una entrevista de treball on les seues aptituds són valorades per tres ratolins. A mesura que l'entrevista avança, la situació es torna cada vegada més incòmoda per a tots els implicats. Aquesta història ha estat en mans de la productora valenciana TV ON Producciones, activa des de l'any 2000.

Frame del curmetratge 'Proceso de selección'
Frame del curmetratge 'Proceso de selección' / Carla Pereira

'Oddity', d'Anna Juesas García i Germán Chazarra

Aquesta és la història de Tom, un jove que es presenta al càsting de la seua vida a Oddity, un circ extravagant i desbaratat. Està decidit a ser el pròxim pianista, però Irene i Irina no li ho posaran fàcil. El guió d'aquest conte audiovisual és obra d'Anna Juesas García, que treballa en curtmetratges de ficció a través de la seua productora, Andrógina Producciones. Actualment és la coordinadora d'animació i videojocs en Barreira Arte y Diseño, on estudia l'alumnat que ha realitzat Oddity.

Frame del curmetratge 'Oddity' realitzat pels alumnes d'animació de Barreira i dirigit per Anna Juesas
Frame del curmetratge 'Oddity' realitzat pels alumnes d'animació de Barreira i dirigit per Anna Juesas / Barreira Arte y Diseño

'Umbrellas', d'Álvaro Robles i José Prats

Umbrellas és una coproducció audiovisual entre l'empresa valenciana Bígaro Films i la francesa Moukda Production, que conta la por a la pluja que té Kyna, una xiqueta de 6 anys que viu en un lloc on no deixa mai de ploure. Aquest curt s'ha projectat en nombrosos festivals i certamens audiovisuals, entre altres el programa Ver para Educar, del Ponferrada Film Fest, on van rebre un accèssit, i el Zero Plus International Film, de la ciutat de Tiumén (Rússia), on li van a atorgar dos premis. L'estrena televisiva va ser el passat maig en la televisió d'À Punt, amb motiu del Dia Internacional de les Famílies.

Cartell del curmetratge valencià 'Umbrellas'
Cartell del curmetratge valencià 'Umbrellas' / Bigaro Films

'Dana', de Lucía Forner Segarra

En aquest curtmetratge, la valenciana Lucía Forner ens conta la història de Diana, que, després de ser assaltada una nit, pensa que alguna cosa ha de canviar i decideix fer justícia. Per això adopta el nom de Dana, que significa 'la que jutja'. La Secció Oficial del festival de Sitges de Barcelona va estrenar aquest film, que també ha rebut el guardó Premi Feroz Cinema Jove. Aquest és el segon projecte de Lucía Forner, després de Marta (2017), que també va estar nominat als Goya.

Frame del curmetratge 'Dana'
Frame del curmetratge 'Dana' / Lucía Forner Segarra

'Mindanao', de Borja Soler

En aquest curtmetratge l'actriu Carmen Machi és Marisol, l'alcaldessa d'una ciutat mediterrània que passa les últimes hores en llibertat envoltada del seu seguici. El film s'ha projectat en diversos festivals, com el de Màlaga, el Certamen Internacional de Curtmetratges de la Cerdanya o el Festival del Cine de l'Alfàs del Pi, on va ser reconeguda com el millor curtmetratge amb el Far de Plata del Festival.

Frame de 'Mindanao', un curtmetratge que compta amb actrius com Carmen Machi
Frame de 'Mindanao', un curtmetratge que compta amb actrius com Carmen Machi / Borja Soler

'Stanbrook', d'Óscar Bernàcer

Port d'Alacant, 28 de març de 1939. El capità de l'Stanbrook, Archibald Dickson, i la tripulació esperen l'arribada d'un carregament. Des del vaixell assisteixen als últims dies de la Guerra Civil Espanyola i el caos s'apodera de la ciutat. Així comença aquesta pel·lícula, rodada a València en 2020 i que ja ha rebut diversos premis, entre altres el guardó al millor curtmetratge espanyol en la 65a edició de la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid, Seminci. També ha estat nominada als Premis Fugaz 2021.

Imatge del rodatge de 'Stanbrook'
Imatge del rodatge de 'Stanbrook' / Óscar Bernàcer

També et pot interessar

stats