València diu adeu a unes Falles de rècord amb el cor encés en flames

Vora 800 monuments han quedat reduïts a cendres sota la vigilància d’un dispositiu especial de bombers, sense cap incidència remarcable

Recull d'imatges de la Nit de la Cremà a València
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de març 2023 - 20:34 Actualitzat: 20 de març 2023 - 14:23

Si les Falles del 2022 van ser les del renaixement després de la pandèmia, les d’enguany són les dels rècords. L’èxit d’aquesta festa tan valenciana alhora que universal —cal recordar que és patrimoni cultural immaterial de la humanitat— s’ha fet palés en les xifres d’ocupació hotelera, les visites a l’Exposició del Ninot, la participació massiva en l’Ofrena i, per a disgust de part del veïnat, en uns carrers de València de gom a gom

Aquesta eufòria fallera, el colofó d'unes festes de Sant Josep marcades pel bon oratge, arriba al clímax amb flames que engulen tota mena de monuments un any més: faraònics i xicotets, tradicionals i experimentals, inclusius i diversos. De nord a sud del país, el cel s'il·lumina amb el foc purificador mentre un dispositiu especial de bombers vetla per la seguretat. Ara per ara no s'ha registrat cap incident destacat. En aquesta línia, la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha informat que durant aquestes Falles "amb moltíssima més gent" no s'han incrementat el nombre de delictes ni denúncies.

El vent bufarà de fluix a moderat. Això farà que la dispersió de tota la contaminació generada per la combustió dels monuments siga més lenta. Cal recordar que les persones amb problemes respiratoris han de tindre especial cura aquesta nit.

A la ciutat de València la cremà de monuments infantils ha començat a les 20:00, com és habitual. Mitja hora més tard, el foc ha reduït a cendra la falla infantil de Convent de Jerusalem - Matemàtic Marzal, primer premi de la Secció Especial.

A la falla Almirall Cadarso - Comte d'Altea faltarà el ninot "Dia de Pasqua a l'Albufera", obra de l’artista faller Enric Ginestart Morant, que, en ser l'indultat, se salvarà del foc i acabarà al Museu Faller. A les 21:00, el monument infantil municipal "Valencians en dansa" ha fet l'últim ball entre les flames.

Les flames envolten dos ninots de la falla infantil municipal de València
Les flames envolten dos ninots de la falla infantil municipal de València / Biel Aliño (Efe)

El torn de les falles grans ha arribat a les 22:00 i ha donat pas a la cremà de la falla Exposició. “Kromàtica”, de l’artista faller David Sánchez Llongo i dissenyada a quatre mans per David Sánchez Llongo i Dani Gómez, que ha fet història i ha quedat guardonada amb el premi de la Secció Especial per primera vegada.

L'Antiga, d'altra banda, no ha hagut d'acomiadar-se del ninot obra de l’artista faller Carlos Carsí García, que representa una dona fallera i la filla, que ha sigut seleccionat com el ninot indultat.

Per últim, a les 23:00, la fallera major de València, Laura Mengó, ha encés la metxa del monument municipal, "Cardioversió valenciana", de Marina Puche i Manolo García. I amb el cor encés en flama, el cicle faller s'ha reiniciat i dona la benvinguda a la primavera i la llum.

També et pot interessar

stats